Wanneer kun je beter op de favoriet wedden en wanneer is het juist verstandiger om voor een ander team te kiezen? Met deze informatie ben je helemaal klaar voor de volgende kraker: 1-0 voor jou.
Sportweddenschappen zorgen ervoor dat spanning en spel samenkomen. Net iets meer op het spel, betekent ook net iets meer spanning. Wedden op je persoonlijke favoriet is daarbij natuurlijk het leukst, want dan ben je gelijk twee keer zo blij als je team wint. Maar mocht je team onverhoopt toch verliezen, dan ben je ook dubbel zo teleurgesteld.
De voor- en nadelen van wedden op jouw favoriet:
Wedden op sport is een spannende bezigheid en zorgt ervoor dat een wedstrijd nog intenser wordt beleefd. Maar ook al klinkt wedden op hetzelfde team misschien vanzelfsprekend en aantrekkelijk als trouwe supporter, het levert helaas niet altijd de beste resultaten op. En ook bij sportweddenschappen geldt: afwisseling van spijs doet eten.
Voordelen van wedden op jouw favoriet:
- Meer spanning: continu wedden op je favoriete team schept een nog sterkere band en maakt de wedstrijd nog spannender. Want wat is er nu mooier dan dat je team wint en je er ook nog eens financieel op vooruit gaat?
- Meer zekerheid: theoretisch gezien vergroot het kiezen voor de favoriet de winkansen. Mits je natuurlijk de supporter bent van het team dat de laagste odds krijgt toebedeeld. Is de favoriet voor een wedstrijd ook jouw favoriet? Dan ligt het natuurlijk voor de hand om trouw te blijven steunen. Want hoe vaak komt het bijvoorbeeld voor dat een club als het almachtige FC Barcelona verliest van een club uit de derde divisie?

Nadelen van trouw supporterschap:
- Subjectiviteit: als je niet neutraal naar een sportwedstrijd en de bijbehorende odds kunt kijken, is het moeilijker om je risico’s in te schatten. Wees daarom zo objectief mogelijk bij elke weddenschap. En dat betekent in dit geval: sta open voor statistieken en feiten. Zet niet blind in op je favoriete voetbalteam, darter of tennisspeler.
Als je objectief bent, kom je tot het besef dat iedereen wel eens tegen een nederlaag aanloopt. Zelfs Real Madrid, Bayern München, Michael van Gerwen of Novak Djokovic. - Onderschatting: ook de ‘underdog’ maakt een kans om te winnen. Onderschat de tegenstander daarom nooit. Want zeg nu zelf: wie had ooit voorspeld dat degradatiekandidaat Leicester City in 2016 de voetbalkampioen van Engeland zou worden?
- Laag rendement: het is lang niet altijd even rendabel om te wedden op de favoriet. Dus spice it up. Want hoe groter de underdogpositie, hoe groter de odds en dus ook hoe groter de winst.
Wat maakt afwisseling zo interessant?
De reputatie van een team is belangrijk, maar niet zaligmakend. De succesvolle wedders weten alles van de betrokken sporters en kijken verder dan de naam van de club of de sporter die op het veld staat.
Het is belangrijk dat je de odds van kunt vertalen in percentages en winkansen. Kennis is immers macht: des te meer informatie je hebt, des te hoger is de kans dat je een goede sportweddenschap zult afsluiten.
Lees jezelf in en onderbouw je beweegredenen. Juist dan wordt het wedden interessant. Zie het als een wetenschap die je jezelf eigen probeert te maken, ook al gaat dit in tegen je sportieve voorkeuren.
En zeg nu zelf: het is ook wel eens leuk als de underdog wint. Vooral als je er financieel beter van wordt.
Uiteindelijk ligt daar de kracht van het succesvol wedden op sport: het kunnen scheiden van sportieve voorkeuren en winkansen, en rationeel handelen. Ook als er emoties in het spel zijn.
Ben jij hiertoe in staat? Dan sta je al meteen op voorsprong. Aanvallen maar!