Wedden op atletiek

Wedden op atletiek

Atletiek is eigenlijk een verzameltermen voor meerdere sporten die individueel en in estafettevorm worden beoefend op en rond een atletiekbaan. De verschillende disciplines die onder atletiek vallen zijn onder andere hardlopen, hordelopen, hink-stap-springen, speerwerpen, kogelstoten en verspringen. Natuurlijk zijn er ook gecombineerde disciplines, zoals bijvoorbeeld de meerkamp. Door de aanzienlijke variatie bij het atletiek is wedden op atletiek niet alleen heel vaak mogelijk, maar ook nog eens behoorlijk gevarieerd. Wanneer je namelijk in gaat zetten op de 100 meter sprint, dan geeft dit natuurlijk een ander soort spanning dan wedden op een meerkamp die over meerdere dagen wordt gehouden. In dit artikel vertellen we je meer over deze verzamelde sporten en over wedden op atletiek.

Geschiedenis van atletiek

Veel disciplines die we onder atletiek scharen bestaan uit menselijke basisbewegingen, zoals lopen, rennen, springen en werpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de oudste sporten ter wereld zijn. Er is vrijwel niks anders voor nodig dan het menselijk lichaam en daarom wordt het ook door veel mensen als een van de meest eerlijke en pure sporten gezien. Toen men in het oude Griekenland in Olympus de eerste Spelen ging houden, vanaf 776 voor Christus, stonden er vrijwel alleen atletiekonderdelen op het programma. Samen met de zwemsport wordt aangenomen dat atletiek de oudste sport ter wereld is die ook in wedstrijdverband werd gespeeld.

De marathon stamt al uit diezelfde vroege periode en is vernoemd naar de legende van een Griekse soldaat, die van Marathon naar Athene moest lopen om de overwinningen van de Grieken aldaar te melden. Nadat hij ‘wij hebben gewonnen’ wist uit te brengen, overleed hij volgens de legende ter plekke. De afstand tussen Marathon en Athene van ruim 42 kilometer is nog altijd de afstand die men aflegt bij een hele marathon. Overigens werd de atletieksport pas in de vroege 19e eeuw geprofessionaliseerd in Engeland. Tegenwoordig zijn er veel atleten die kunnen leven van de sport.

Belangrijkste wedstrijden om te wedden op atletiek

De vierjaarlijkse Spelen zijn uiteraard de meest belangrijke wedstrijden voor atleten van over de hele wereld. De Spelen zijn historisch gezien onlosmakelijk verbonden met atletiek, aangezien dit de enige disciplines zijn die al vanaf het begin van de moderne Spelen, in 1896, op het programma staan. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel andere grote toernooien. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende:

Door deze verscheidenheid aan grote toernooien valt er zeer vaak te wedden op atletiek. Bijzonder is dat er bij elk toernooi en bij elke toernooireeks, zoals de Wereldkampioenschappen, op zeer veel verschillende onderdelen kan worden ingezet. Bij alleen het hardlopen zijn dit bijvoorbeeld al meer dan tien afstanden, bij zowel de mannen als de vrouwen. Bovendien worden er ook nog vaak voorrondes gehouden waar op kan worden ingezet. Bij het wedden op atletiek hoef je je daarom zeker niet te vervelen!

Nederlandse toppers bij atletiek

Het wedden op atletiek is nog eens extra leuk als er Nederlanders zijn die het goed doen. Door de jaren heen hebben we gelukkig al meerdere toppers in de gelederen gehad. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende atleten die in het recente verleden of nog altijd succesvol zijn op grote toernooien:

  • Churandy Martina bij het hardlopen
  • Dafne Schippers bij het hardlopen
  • Sifan Hassan bij het hardlopen op de langere afstanden
  • Anouk Vetter op de zevenkamp
  • Rens Blom bij het polsstokhoogspringen
  • Rutger Smith bij het kogelstoten
  • Gregory Sedoc bij het hordelopen

Er komen vaak weer nieuwe internationale toppers bovendrijven. Vooral bij de sprintafstanden zijn dit vaak charismatische atleten, zoals Usain Bolt. Dit soort sporters maken niet alleen de wedstrijden zelf leuk om te volgen, maar hierdoor is het ook de moeite waard om naar de interviews en voorbeschouwingen te kijken.

Waar kun je op inzetten bij wedden op atletiek

Bij het wedden op atletiek kun je ervoor kiezen om, zoals bij het wedden op vrijwel alle andere sporten, de winnaar te voorspellen per race. Het verschil is alleen dat je er goed op moet letten dat je de juiste afstanden en disciplines pakt en je goed verdiept in de wedstrijd voordat je in gaat zetten. Er zijn maar weinig sporten waar de huidige vorm zo belangrijk is als bij atletiek en bovendien kan er bijvoorbeeld tussen de 60 meter sprint en 100 meter sprint al een verschil zitten in favorieten.

Naast het voorspellen van een winnaar kun je vaak ook een gokje wagen op de einduitslag. Hoe snel gaat men bijvoorbeeld lopen, of hoe ver kan de winnaar springen? Het is ook bij veel online bookmakers mogelijk om een top drie te voorspellen, of juist in te zetten op de voorrondes van bepaalde disciplines en afstanden. Hoe dan ook zijn er door het veelvoud aan inzetmogelijkheden voor iedereen meer dan genoeg opties om eens te gaan wedden op atletiek.

Live wedden op atletiek

Naast het vooraf inzetten op atletiekwedstrijden zijn er ook steeds meer online bookmakers die live weddenschappen aanbieden. Vaak kun je zelfs via een livestream de gehele wedstrijd volgen. De wedopties worden, uiteraard anders dan bij vooraf wedden, tijdens de wedstrijden aangepast wanneer je live gaat wedden op atletiek. Bij korte onderdelen zoals de sprint is dit niet zo goed mogelijk, maar bij langere afstanden of bijvoorbeeld de meerkamp kan live inzetten op atletiek ervoor zorgen dat je nog meer wedstrijdspanning zult ervaren.

Een ander voordeel van live wedden op atletiek is dat je mogelijk meer kunt winnen, omdat je je sportinzicht kunt gebruiken. Zie jij als geen ander hoe een atleet eraan toe is tijdens een marathon, of weet je goed in te schatten hoe een hoogspringwedstrijd gaat verlopen als iedereen nog maar één keer heeft gesprongen? Dan is het zeker de moeite waard om eens te proberen om live te wedden op sport, met de bijbehorende livestream. Aangezien ook de quoteringen worden aangepast kun je door op het juiste moment je weddenschap te plaatsen, mogelijk een behoorlijke winst pakken!

Mobiel wedden op sport

Via een app of gewoon door het bezoeken van de website van een online bookmaker in je mobiele browser is ook mobiel wedden op sport mogelijk. Het voordeel hiervan is uiteraard dat je onderweg eenvoudig een gokje kunt wagen. In de bus of in de trein kun je via de livestream van een online bookmaker een wedstrijd bekijken en tegelijkertijd kans maken op leuke bedragen. Het hangt van de online bookmaker af welke functionaliteiten er precies zijn voor mobiel wedden, maar op deze manier inzetten kan steeds vaker en steeds uitgebreider.