Ultieme gids voor succesvol wedden op sport

 
 

Leer in 7 stappen de beste voorspellingen te plaatsen en te winnen met sportweddenschappen. Bekijk de infographic hieronder.

Sportwedden; het is vermakelijk om af en toe een paar euro in te zetten op een sportwedstrijd.

Dit maakt namelijk elke wedstrijd spannend en geeft kans op het pakken van een leuke winst. Veel mensen zetten in op favoriete teams, atleten of competities, omdat ze daar de meeste kennis over en binding mee hebben. Vervolgens wordt er een weddenschap geplaatst die puur op gevoel een goede keuze lijkt. Hoewel er natuurlijk helemaal niks mis is met deze vrijblijvende manier van gokken, is het natuurlijk niet de beste methode om echt resultaat te boeken met het wedden op sport

Je brood verdienen met sportwedden vergt meer dan een paar weddenschap tips

Om je goed op weg te helpen om op een rationele wijze deel te nemen aan sportweddenschappen, hebben we bij Weddenopsport.eu de ultieme gids opgesteld. In zeven stappen leiden we je van beginner naar expert. Natuurlijk hoort hier een disclaimer bij: wij geven geen financieel advies, maar proberen je alleen te helpen zo goed mogelijke beslissingen te leren nemen. Onderdeel van het wedden op sport is dat je kan winnen en verliezen. Ook al gok je zo goed mogelijk, je hebt geen garantie dat je de bookmakers verslaat. Zelfs professionele sportwedders winnen maar tussen 53% en 60% van hun weddenschappen. Wij zelf hadden in 2019 een gemiddelde van 54,5% goed voorspelde weddenschappen

Verder is het van zeer groot belang om te allen tijde verantwoord te gokken. Lees meer over verantwoord gokken in dit uitgebreide artikel.

7 tips voor wedden op voetbal en andere sporten

Volg de zeven punten stap voor stap en lees aandachtig om succesvoller te worden in het wedden op sport! (Klik op de afbeelding voor volledig formaat)

Ultieme wedden op sport guide infographic kleinCreative Commons Licence

De infographic staat onderaan de pagina in groot formaat. Deze mag gedeeld worden met het volgende Creative Common License:

Ultieme wedden op sport guide by weddenopsport.eu is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://www.weddenopsport.eu/wp-content/uploads/2019/11/Ultieme-wedden-op-sport-guide-infographic-1000x3000px-1.jpg.

1. Leer de basis van wedden op sport

De kern van sportwedden is dat je een weddenschap aangaat met een wedkantoor of een online bookmaker. Stel Feyenoord moet tegen Ajax voetballen. Het wedkantoor gaat dan op basis van statistieken bepalen hoe waarschijnlijk het is dat één van de clubs wint of dat het een gelijkspel wordt. Deze inschatting passen ze vervolgens steeds aan. Dit doen ze door de inzetten van gokkers mee te nemen in de beoordeling. 

Gokkers krijgen de mogelijkheid om in te zetten op één van de vele beschikbare opties. De mogelijke vermenigvuldiging van je inzet noemen we de quotering of de odds van de weddenschap. 

Voorbeeld van quotering: Feyenoord – Ajax: Feyenoord wint 3,15 – gelijkspel 3,10 – Ajax wint 2,28

Als je tien euro inzet op Feyenoord en ze winnen dan krijg je: 10 x 3,15 = 31,50 euro. 

Het is belangrijk om te beseffen hoe de quoteringen globaal werken. Er zit namelijk altijd een klein voordeel ingebouwd voor de (online) bookmaker. Het is nooit zo dat je op alle uitkomsten in kunt zetten en dan altijd break-even speelt. Als twee boksers helemaal gelijkwaardig zijn volgens de bookmaker dan zal de quotering voor beiden rond de 1,95. Bij echt 50/50 zonder huisvoordeel zou je natuurlijk 2,00 voor beiden verwachten. 

Het is de bedoeling, als je professioneel wilt gokken of op lange termijn winst wil pakken, om dit huisvoordeel van de bookmaker te verslaan. Dit is exact het punt wat wedden op sport moeilijk maakt. Vooral ook omdat eventuele verkeerd ingeschatte quoteringen razendsnel recht worden getrokken. Gokkers gaan hier namelijk veel op inzetten waardoor deze optie automatisch naar beneden zal worden bijgesteld. 

Verschillende soorten weddenschappen

Het hierboven genoemde voorbeeld is natuurlijk erg simpel. In de praktijk zal je zien dat er vaak tientallen tot honderden verschillende wedopties zijn per wedstrijd of toernooi. Het is niet essentieel dat je alle opties helemaal van binnen en buiten kent. Maar deze soorten weddenschappen zijn wel handig om te leren:

  • Handicap: een van de deelnemers of teams begint met een voorsprong. 
  • Over/under: er vallen bijvoorbeeld meer of minder dan 2,5 doelpunten, of het gevecht duurt meer of minder dan vier rondes. 
  • Specials: inzetten op een specifieke gebeurtenis. Bijvoorbeeld: iemand loopt een wereldrecord, Messi maakt een doelpunt of Nadal wint de toss. 
  • Outrights of ante-post weddenschappen. Winnaar van een geheel toernooi of competitie voorspellen. 
  • Combinatieweddenschap. Inzetten op meerdere weddenschappen tegelijk met één inzet. De quoteringen worden bij elkaar opgeteld. Als alle drie goed zijn kun je zelfs met één euro een aardig bedrag pakken. 

Wat we tot nu toe hebben besproken gaat over het vooraf wedden op sport. Het is daarnaast ook mogelijk om live te wedden. Hierbij hoef je niet voor de wedstrijd begint je sportweddenschap door te geven, maar kun je dit live doen tijdens het event. Je kunt daar elders op onze website meer over lezen. 

In dit artikel gaan we verder in op wat je kan doen om je kansen om succesvol op sport te wedden te vergroten. Er is echter nog veel meer te vertellen over wedden op sport. Zie hier het overzicht van de andere hoofdstukken in de ultieme wedden op sport guide:

2. Kies je sport en je niche

Het is belangrijk om een sport of een niche binnen een sport te kiezen en je daar voornamelijk op te gaan focussen. Het is niet zo dat je niet kunt winnen als je je op meerdere sporten/sporters/niches gaat richten, maar de kans is wel kleiner. Dit komt omdat kennis die de bookmakers niet hebben je veel voordeel op kan leveren. Wanneer jij ergens waarde in ziet (zie ook Punt 6. van onze lijst) en de bookmaker niet, dan kun je winst pakken. 

Realistisch gezien kun je gewoonweg niet van alle sporten, sporters en teams alles weten. Daarom is het aan te raden om je specialiseren in een sport of niche en je daar voornamelijk tot te beperken. 

Wel of niet op je favoriete team inzetten?

Een veel gestelde vraag is of het wel of niet verstandig is om in te zetten op je favoriete team of sporter. Het voordeel is dat je veel kennis zal hebben over je favoriete team of favoriete sporter. Vaak is het zo dat objectief naar de prestaties kijken voor fans lastiger is. Soms zal het beter zijn om tegen je favoriete team te wedden. Zolang je dit kunt doen, is er niks mis met wedden op je favorieten. 

Welke sport is het beste om op te gokken?

Er is statistisch gezien niet één sport die beter is om op te gokken dan alle andere. Het is wel zo dat voetbal, zeker in Europa, veruit het grootste aanbod heeft. Hierdoor is de kans groter dat je goede weddenschappen kunt vinden. 

3. Volg al het nieuws

Direct gerelateerd aan Punt 2. is dat je al het nieuws rondom je gekozen favoriete sport of niche op de voet moet volgen. Doe dit bijvoorbeeld door sociale media accounts te volgen. Bekijk ook alle nieuwswebsites. Doe dit elke dag van de week. Een klein nieuwtje, zoals een lichte blessure of verkoudheid bij een topspeler, kan een verschil maken. Topgokker Billy Walters geeft het bijhouden en interpreteren van nieuws niet voor niks als geheim voor succesvol sportwedden (bron).

Als jij kennis in huis hebt en anderen niet, kun je dit gebruiken om winst te pakken. Vergeet niet: bookmakers passen de quotering aan op basis van de inzetten. Als veel mensen denken dat een team in vorm is, maar jij hebt kennis die zij niet hebben, dan kun je hiervan profiteren. De quotering voor een overwinning van het andere team zal namelijk hoger zijn. 

Bovendien gaat op: hoe meer kennis van verschillende bronnen je opneemt, hoe objectiever je eigen mening zal zijn. Het is daarom ook aan te raden om je aan te melden bij online fora. Een online forum voor gokliefhebbers of voor liefhebbers van jouw gekozen sport of niche, kunnen handige tips opleveren. Onze wedtips kunnen uiteraard ook van pas komen. 

4. Zelfkennis en objectieve doelen

Het stellen van doelen helpt om standvastig te blijven. Stel deze doelen voor een bepaalde periode of voor een bepaald budget. Wees hier wel realistisch in. Kies eerst bijvoorbeeld voor een doel zoals: deze week break-even spelen met mijn budget. Wanneer dit lukt kun je steeds ambitieuzere doelen stellen. Het halen van doelen zorgt onder andere voor overzicht en motivatie.

Ken je tekortkomingen

Wanneer je puur voor de winst wilt gaan gokken, moet je je eigen tekortkomingen goed kennen. Belangrijk is bijvoorbeeld:

  • Realisme;
  • Analytisch kijken;
  • Geduldig gokken;
  • Gedisciplineerd blijven.

Als je weet wat jouw valkuilen zijn, kun je deze ontwijken. Stel bijvoorbeeld een lijst van jouw tekortkomingen op of punten waar je minder sterk in bent. Dit lijstje kun je regelmatig even doornemen om ervoor te zorgen dat je niet steeds dezelfde fouten maakt.

Discipline en journal

De allerbelangrijkste eigenschap die je moet hebben of jezelf moet aanleren, is discipline. Ga niet impulsief gokken als je echt voor de winst gaat. Een slechte of goede reeks bestaat niet. Elke weddenschap is opnieuw een losstaande kans. Als je veel wint moet je daarom niet ineens veel meer in gaan zetten. Ook het overcompenseren van verliezen heeft geen zin. 

Wat hierbij kan helpen is het bijhouden van een journal. Schrijf op waar je op hebt ingezet en waarom. Koppel dit ook aan het management van je budget (zie punt 5.). Hierdoor heb je altijd een goed en objectief overzicht. Ook kun je mogelijk trends waarnemen en op basis daarvan fouten uit je strategie halen en beter worden in het wedden. 

Schakel, voor zover dat kan, je emoties uit en kijk met een objectieve blik. Daarnaast moet je de discipline hebben om aan je budget vast te houden (zie punt 5.) en te vertrouwen op de statistieken en de lange termijn (zie punt 6.). 

5. Budget en management

Eén van de belangrijkste punten is het vasthouden aan je budget en verstandig omgaan met je speelgeld. Hoewel het mogelijk is om over een bepaalde termijn geld te winnen, zal je ook gaan verliezen. Zet daarom nooit meer in dan je je kan veroorloven en bepaal voordat je gaat wedden op sport hoeveel je kunt missen. 

Kies er daarnaast voor om een maximale inzet per weddenschap of per wedstrijd, of evenement in te zetten. Dit heeft ook weer te maken met discipline. Zet daarom, soms letterlijk, niet al je geld op je één paard. Met slim management van je budget heb je meer kansen om te winnen en het in ieder geval een beetje spreiden van je winkansen is verstandig. Vaak wordt aangeraden om maximaal 5% van je budget op één weddenschap in te zetten. 

Kelly Criterion toepassen

De Kelly Criterion is de meest gebruikte formule bij professionele sportwedders om de hoogte van een inzet te bepalen. De formule is ook bekend bij handelaren op de beurs en er zijn veel wetenschappelijke artikelen over verschenen. De formule gaat als volgt:

(bp-q) / b = f

b = odds – 1 (het winstgevende gedeelte van de odds)
p = de kans dat je wint
q = de kans dat je verliest
f = hoeveel van je budget of bankroll je in moet zetten

Voorbeeld:

Quotering voor winst Rico Verhoeven tegen Badr Hari is 1,90
b = 0,90 (want 1,00 is alleen je inzet terug)
p = schat je in op 55%, dus 0,55
q = logischerwijs 45% dus 0,45
(0,90 x 0,55 – 0,45) / 0,90 = 0.05

Hieruit volgt dat het meest verstandige bedrag om in te zetten 0,05 x 100= 5% van je budget/bankroll is. 

Het meest lastige aan de Kelly Criterion is dat het winpercentage een schatting is. Het is daarom geen exacte wetenschap. Het structureel gebruiken van deze formule is desondanks wel beter dan willekeurig je inzet bepalen. Er zijn veel verhalen bekend van gokkers op zowel de aandelenmarkt als in het (online) casino die veel hebben gehad aan Kelly Criterion. 

6. Statistieken en kansberekening  

Het toepassen van de Kelly Criterion was al een mooi voorproefje op ons punt over statistieken en kansberekening. Een erg belangrijke factor is het begrip ‘value’ (waarde) en het hieruit voortkomende principe van ‘value betting’ (waarde gokken). 

Wat de basis is van value betting, is dat je niet per se inzet op wat je denkt dat gaat gebeuren, maar alleen weddenschappen afsluit die value hebben. Dit is het best duidelijk te maken met een voorbeeld:

Barcelona speelt tegen PSV. Jij denkt dat Barcelona 65% kans heeft om te winnen en PSV 20%. De quotering voor winst Barça is 1,50 en voor PSV is dit 6,50. 

Volgens de bookmaker is de kans dat Barcelona wint 100 / 1,50 = 66,67%. De kans dat PSV wint is 100 / 6,50 = 15,38%. 

Hoewel het, ook voor jou, aannemelijker is dat Barcelona het duel gaat winnen, heb je value gevonden in het wedden op winst voor PSV. Jij denkt namelijk dat de kans dat ze winnen 20% is terwijl de bookmaker dit maar op 15,38% inschat. 

Als je 100 keer een soortgelijke weddenschap plaatst voor één euro dan heb je, volgens je eigen percentage, dit in 20% van de gevallen goed en maak je winst. Kijk maar:

20 x quotering 6,50 = 130 euro 

Dit terwijl je in totaal 100 euro inzet plaatst. 

Een belangrijke kanttekening bij value betting is dat je behoorlijk goed moet zijn in het inschatten van de winkansen van teams. Daarnaast moet je het geduld hebben om veel weddenschappen langs te gaan en te checken waar voor jou value in zit. Hoewel je minder vaak zult winnen, zal je op termijn wel meer winnen dan dat je verliest en dat is het einddoel. 

Kies voor enkelvoudige weddenschappen

Uit statistische analyse kun je ook afleiden dat het plaatsen van enkelvoudige weddenschappen beter is als je op lange termijn wilt winnen. Met meervoudige weddenschappen kun je weliswaar hogere bedragen winnen met een lagere inzet, maar de kans dat je wint is statistisch kleiner. In de Amerikaanse staat Nevada (waar Las Vegas ligt) werd door bookmakers met enkelvoudige weddenschappen 5% winst gepakt. Met meervoudige was dit ruim 23% (bron).

Sportstatistieken gebruiken

Hoewel het gezegde ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’ ook zeker opgaat voor sportwedstrijden zijn statistieken wel degelijk handig. Vaak kun je bij een (online) bookmaker met een druk op de knop inzicht krijgen in veel statistieken. Hoewel deze ook worden gebruikt door de bookmaker bij het opstellen van de quoteringen kun jij hier misschien net andere informatie uit halen. 

7. Neem pauze om objectief te blijven

Een laatste tip is om regelmatig een pauze in te lassen. Ga niet continu door met gokken. Creëer af en te toe ruimte en tijd voor jezelf om te reflecteren op het wedden op sport. Haal je er voldoening uit en levert het je nog wat op? Wat zijn je behaalde resultaten? Wat gaat goed en wat gaat beter? Bekijk en bestudeer je journal. Door even pauze te nemen kun je helderder en objectiever kijken. Dat is nu net wat heel belangrijk is om een goede sportwedder te worden!

Top van professionele sportwedders

Billy Walters

De 73-jarige Amerikaan Billy Waters is de ‘godfather’ van het professionele wedden op sport. Hij deed dit sinds 1981 voor zo’n 30 jaar. Naar eigen zeggen pakte hij tussen de 50 en 60 miljoen dollar winst als hij een goed jaar had. Zijn huidige vermogen wordt op meer dan $100 miljoen geschat. We raden dit artikel aan als je meer over Billy Walters wilt lezen.

Bob Voulgaris

Begon eind jaren ’90 met gokken op de NBA. Per speeldag zette hij in zijn hoogtijdagen meer dan een miljoen dollar in. Is inmiddels werkzaam bij een NBA-team. 

De onderstaande video gaat precies daarover waar we het in dit artikel ook over hebben, en Bob Voulgaris maakt deel uit van het panel. Duurt een uur, maar zeker het kijken waard.

Een andere topgokker, Rob Gorodetsky, heeft een fortuin verdiend met sportweddenschappen en andere vormen van gokken. Deze grote naam in de scene is echter een fraudeur, dief en belastingontduiker gebleken. Dit is hem op een gevangenisstraf komen te staan, die hij momenteel uitzit.

Lees hier het portret van Rob Gorodetsky

Top drie boeken over wedden op sport

Dan nog tot slot onze top 3 boeken die we aanraden om je wedden op sport naar het volgende niveau te tillen.

Sharp Sports Betting – Stanford Wong  

De ‘wedden op sport’-bijbel. Hoewel het boek inmiddels wat ouder is, komt hier vrijwel alles wat je moet weten over sportweddenschappen aan bod.

The Logic of Sports Betting – Ed Miller 

Auteur Miller schreef eerder over poker en gokken. In 2019 verscheen zijn boek over sportweddenschappen. Met humor geschreven en vol nuttige kennis en tips!

The Signal & The Noise – Nate Silver

Silver is een statisticus en het boek gaat dan ook voornamelijk over het optimaal gebruiken van statistieken. Niet de meest lichte kost, maar wel erg informatief.
Ultieme wedden op sport guide infographic groot

De infographic mag gedeeld worden met het volgende Creative Common License:

Ultieme wedden op sport guide by weddenopsport.eu is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://www.weddenopsport.eu/wp-content/uploads/2019/11/Ultieme-wedden-op-sport-guide-infographic-1000x3000px-1.jpg.