In totaal zijn er in de geschiedenis van het Nederlands elftal 39 mannen geweest die één of meer wedstrijden als bondscoach op de bank hebben gezeten. Veel van deze voetbal coaches hield het maar kort vol, maar er zijn er ook meerdere die zeker hun stempel hebben weten te drukken op het Nederlandse voetbal.

Bepalen wat de definitie is van succesvolle voetbal trainers is lastig en daarom hebben we in dit artikel drie van de coaches die objectief, dus statistisch, gezien het beste zijn uitgelicht. Mogelijk kan deze en andere informatie over voetbal je in de toekomst helpen bij het afsluiten van voetbalweddenschappen.

De enige Nederlandse bondscoach die een grote prijs wist te pakken: Rinus Michels

De gemiddelde voetbalfan zal, wanneer er wordt gevraagd naar de meest succesvolle voetbal trainers van Nederland, in ieder geval Rinus Michels benoemen. De in 2005 overleden trainer werd niet voor niks door de FIFA uitgeroepen tot de beste coach van de 20e eeuw. The Times noemde hem de beste naoorlogse trainer.

De Generaal is natuurlijk vooral bekend doordat hij als enige Nederlandse bondscoach een grote prijs wist te pakken. In 1974 werd onder zijn leiding Nederland tweede op het WK, maar in 1988 werd hij met Oranje Europees kampioen. In totaal zou hij gedurende drie perioden 53 wedstrijden als bondscoach op de bank plaatsnemen. 30 van de interlands onder zijn leiding werden gewonnen.

Hoogste winstpercentage: Marco van Basten

Als voetballer was Marco van Basten legendarisch en ook zijn korte carrière als trainer is zeker niet onaardig. Hij is objectief gezien een van de meest succesvolle voetbal trainers van het Nederlands elftal, aangezien hij maar liefst 67,3% van zijn wedstrijden wist te winnen. Van Basten zat 52 duels op de bank en verloor maar zes keer, terwijl 35 duels werden gewonnen.

Van alle voetbal coaches van het Nederlands elftal zal hij misschien niet worden onthouden als de beste ooit. Het spel was namelijk niet altijd om over naar huis te schrijven, maar statistisch gezien was hij wel degelijk de beste. Op grote toernooien wist hij met Oranje echter niet verder te komen dan de kwartfinale (EK 2008) en de achtste finale WK (2006.

Meeste overwinningen als bondscoach: Dick Advocaat

Net als zijn leermeester Rinus Michels is Dick Advocaat één van de meest succesvolle voetbal trainers op de bank van het Nederlands elftal. De Kleine Generaal heeft 62 wedstrijden op de bank gezeten gedurende drie verschillende periodes. Alleen Bob Glendenning die in 1923 en tussen 1925 en 1940 bondscoach was had meer duels de leiding.

Niemand won echter meer duels dan Advocaat. Met 37 winstpartijen staat hij voorlopig stevig op plaats één. Alleen wanneer Ronald Koeman het bijzonder lang vol kan houden als bondscoach, of als één van de voormalige coaches terugkomt, kan Advocaat binnen een aanzienlijke periode van de troon worden gestoten.