In voorgaande seizoenen kreeg de directie van voetbalclub Ajax regelmatig commentaar op het aankoopbeleid. Onder leiding van Marc ‘Netto’ van Overmars zou de hand te veel op de knip worden gehouden. De Amsterdamse club had inderdaad genoeg geld om te investeren in de spelersgroep maar liet dit, uitgezonderd enkele kleinere aankopen, na. In de transferperiode in de zomer van 2018 heeft Ajax echter flinke uitgaven gedaan en met name in Dusan Tadic en Daley Blind geïnvesteerd. Hoe wegen deze uitgaven tot nu toe op tegen de inkomsten? In dit artikel bekijken in- en uitgaande transfers van de laatste jaren en bespreken we met name de impact van de laatste transferperiode op de prestaties van Ajax. Door zoveel mogelijk informatie over de club te vergaren kun je mogelijk gerichter gaan wedden op Ajax.

Activiteit Ajax op transfermarkt

Wanneer we kijken naar de harde cijfers van Ajax op de transfermarkt dan valt op dat de supporters inderdaad gedeeltelijk gelijk hadden in hun kritiek. Het seizoen 2018/19 is het eerste seizoen sinds 2006/07 dat Ajax meer uitgeeft aan transfers dan er binnenkomt. Het is echter logisch dat een beursgenoteerd bedrijf als Ajax geen gezonde financiële huishouding kan hebben wanneer het structureel meer geld uitgeeft aan transfers dan er binnenkomt. Het verschil is echter in enkele seizoenen wel erg groot geweest, getuige bijvoorbeeld de volgende jaarcijfers met betrekking tot de transfers:

 • 2007/08: €52,25 miljoen inkomsten en €26,02 miljoen uitgaven
 • 2010/11: €29,20 miljoen inkomsten en €5,00 miljoen uitgaven
 • 2016/17: €80,50 miljoen inkomsten en €35,50 miljoen uitgaven
 • 2017/18: €81,20 miljoen inkomsten en €28,05 miljoen uitgaven

Opvallend is dit seizoen niet zozeer dat Ajax €41,65 miljoen heeft uitgegeven, want in die regionen hebben de uitgaven wel vaker gezeten. Het is eerder opvallend dat voor dit bedrag slechts vier spelers werden gekocht en dat het totaal aan uitgaande transfers dit seizoen tot nu toe maar €17,55 miljoen is.

Hoe renderen de aankopen?

Het geld werd door Ajax deze zomer vooral besteed aan de ervaren spelers Daley Blind en Dusan Tadic. Gezien de lage gemiddelde leeftijd van Ajax de voorgaande seizoenen was het een bewuste keuze om spelers met ervaring in de grote Europese competities binnen te halen. De doorstroom van talenten is namelijk in Amsterdam onverminderd hoog, maar de balans was hierdoor nogal eens zoek. Blind en Tadic hebben zich beiden snel, zoals verwacht mag worden, voor respectievelijk €11,4 miljoen (Tadic) en €16 miljoen (Blind) opgewerkt tot basisspelers. Hoewel Blind vrij onopvallend speelt is de techniek, de drive, maar ook het spelplezier van Tadic indrukwekkend. Bij het wedden op Ajax zien we dan ook veel wedopties over het aantal assists of doelpunten van de Serviër.

Naast Tadic en Blind werden ook Zakaria Labyad en Hassana Bandé aangetrokken deze zomer. Perr Schuurs werd na te zijn verhuurd aan Fortuna Sittard ook bij de selectie gehaald. Bandé is door blessureleed nog uitgeschakeld en voor Labyad en Schuurs valt het verblijf in Amsterdam nog wat tegen. Labyad krijgt maar weinig kansen door de grote concurrentie op het middenveld, maar zou gezien zijn 25 jaar wel snel stappen moeten maken om zijn transfersom van €6 miljoen waar te maken. Schuurs moet in de verdediging ook nog veel mannen voor zich dulden. De 18-jarige heeft echter nog genoeg tijd om te wennen en zijn plekje te veroveren. Hij was bovendien ‘maar’ €2 miljoen.

Hoe zit het met de inkomsten van Ajax?

De kans is niet groot dat Blind en Tadic nog met winst worden doorverkocht later. Daarom is het belangrijk dat vooral deze twee ervaren spelers Ajax aan concrete prijzen en aan financiële winst helpen. Tot nu toe lijkt de keuze van de Ajax-directie om flink te investeren goed uit te pakken. In de Eredivisie staat het weliswaar nog achter PSV, maar in de Champions League gaat het de Ajacieden voor de wind. In deze competitie valt bovendien grof geld te verdienen. Ook het wedden op Ajax in deze competitie is bijzonder leuk door de goede prestaties. Tot nu toe hebben de Amsterdammers bovendien al zoveel geld binnengehaald dat de uitgaven van deze zomer zijn gedekt. Het gaat namelijk ongeveer om de volgende bedragen:

 • Startpremie: €15,25 miljoen
 • Coëfficiëntenpremie: €18,7 miljoen
 • Per overwinning in groepsfase: €2,7 miljoen
 • Gelijkspel in groepsfase: €900.000
 • TV geld: tussen €3 miljoen en €6 miljoen
 • Kaartverkoop: minimaal €5 miljoen
 • Kwalificatie voor knock-out fase: €9,5 miljoen

Het lijkt er daarom op dat Ajax met minimaal 60 miljoen euro aan de haal gaat, zelfs al komen ze niet verder dan de achtste finales. Bovendien is er naast dit directe financiële resultaat nog meer voordeel verbonden aan de uitstekende prestaties, die mede door Tadic en Blind mogelijk zijn. De jonge spelers leren veel en kunnen zich op het Europese toneel etaleren tegen topclubs. Voor onder andere Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zou dit in gigantische transferbedragen kunnen resulteren. Het allerbelangrijkste is echter dat er geen gemor is onder de fans en dat het vertoonde spel dit seizoen bij vlagen fantastisch is om naar te kijken. Op diverse manieren wedden op Ajax is hierdoor meer dan ooit de moeite waard en zeker in Europese wedstrijden zorgt inzetten voor bijzonder veel extra spanning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER