Elk land heeft zo zijn favoriete sporten. Dit kan onder meer komen door de historie en door de ligging, maar ook door factoren die eigenlijk niet te verklaren zijn. In Nederland zijn er meerdere sporten waar we erg in uitblinken, maar dit zijn niet per se de sporten die ook het meest worden beoefend. Daarnaast zijn er ook bekende Nederlandse sporten die buiten ons land amper worden gespeeld. Wij vertellen er hier meer over.

Waarin blinken Nederlandse sporters uit?

Nederland is in een aantal sporten opvallend goed. Wanneer we kijken naar de medailles die Nederland op de Spelen heeft gewonnen, dan staan deze sporten bovenaan:

 • Schaatsen – 121 medailles
 • Zwemmen – 59 medailles
 • Wielrennen – 49 medailles
 • Roeien – 30 medailles
 • Paardensport – 26 medailles
 • Zeilen – 23 medailles
 • Judo – 23 medailles
 • Hockey – 17 medailles
 • Atletiek – 16 medailles

Opvallend is dat de sporten waar Nederlanders goed in zijn vaak verbonden zijn met het water. Dit komt natuurlijk door de grote rol van het water in ons land.

Het aantal medailles hangt daarnaast samen met het aantal onderdelen waarop een medaille kan worden gewonnen. Bij hockey gaat het op de Spelen namelijk om een lang toernooi met slechts één medaille op het eind, terwijl het zwemmen en schaatsen tientallen medaillemogelijkheden bieden. Naast deze sporten is Nederland uiteraard ook bijzonder goed in voetbal en hebben we meerdere individueel uitblinkende sporters in bijvoorbeeld het darten en de Formule 1.

Meest populaire sporten in ons land

Uit cijfers van het NOC*NSF blijkt dat de sportenbonden van de volgende Nederlandse sporten de meeste leden hebben:

 1. Voetbal
 2. Tennis
 3. Sportvissen
 4. Golf
 5. Gymnastiek
 6. Hockey
 7. Paardensport
 8. Zwemmen
 9. Atletiek
 10. Volleybal

Dat wil echter niet zeggen dat deze sporten ook het meest worden gedaan. De meest beoefende sport in ons land is namelijk fitness. Ongeveer 20% van de inwoners van Nederland doet aan fitness. Daarna volgen wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen en dan pas voetbal. Opvallend is wel de populariteit van tennis. Veel mensen beoefenen deze sport, maar slechts heel incidenteel kan een landgenoot internationaal indruk maken in deze sport.

Typisch Nederlandse sporten

Bekende Nederlandse sporten die eigenlijk alleen in ons land worden gespeeld op een hoog niveau zijn bijvoorbeeld korfbal en marathonschaatsen. Vooral korfbal is een grote sport in ons land maar om onduidelijke redenen is het in andere landen, behalve bepaalde stukken van België, nooit aangeslagen. Daarnaast zijn er nog kleinere bekende Nederlandse sporten, zoals het polsstokverspringen in Friesland. Dit mag echter gezien het beperkte aantal deelnemers amper een naam hebben.