Het WK 2018 gaat bijna van start. Op 14 juni staat de openingswedstrijd tussen Rusland en Saoedi Arabië op het programma. De andere dertig teams komen in de dagen daarna allemaal in actie. Om je optimaal voor te bereiden op het komende WK, nemen we bij Wedden Op Sport alle Poules door. Hierdoor weet je hopelijk beter waar je op in kunt zetten en welke landen een goede kans maken om ver te komen in het toernooi. In dit artikel bespreken we de zeer interessante Poule D waarin eigenlijk alle vier landen wel een kans maken om door te gaan.

Een zomer vol voetbal: WK 2018 Poule DNigeria

Super Eagles zijn er voor de zesde keer in zeven edities bij

Nigeria is van alle Afrikaanse landen het meest constant in hun prestaties. Van de laatste zeven wereldkampioenschappen haalden ze alleen in 2006 in het Duitsland het eindtoernooi niet. In Rusland zijn ze er komende zomer gewoon weer bij. De Super Eagles, zoals het team ook wel bekendstaat, hebben een rijk voetbalverleden en zijn onder andere het hoogst geplaatste Afrikaanse team op de wereldranglijst ooit. De laatste jaren gaat het echter iets minder voortvarend. Voor onder andere de Africa Cup van 2015 en 2017 wist Nigeria zich niet te plaatsen. Sinds Gernot Rohr als bondcoach aantrad in 2016 gaat het langzaamaan weer beter. Tijdens de kwalificatie voor het aankomende WK liet Nigeria weer mooie dingen zien en veel jong talent staat op het punt van doorbreken.

Kansen in poule D

Nigeria staat door enkele lastige jaren slechts op de 47e plek op de wereldranglijst. Nu ze de zaak weer op de rit hebben, is het echter een zeer gevaarlijk team. In de kwalificatie rekenden de Super Eagles af met onder meer Kameroen en Algerije, terwijl in recente oefenduels ook Polen en Argentinië werden verslagen. Aan de andere kant verloor het team kansloos, met 4-0, van Marokko begin februari van dit jaar. De wisselvalligheid moet er dus uit bij Nigeria, maar als het eenmaal goed loopt kunnen ze het in potentie elk team lastig maken. Bovendien zit er genoeg passie en strijd in het team om de beter voetballende landen te frustreren.

Interessante spelers

Nigeria heeft de laatste tijd een zeer jonge selectie. Bijna driekwart van de spelers in het nationale team is 25 jaar of jonger. De meest ervaren en wellicht bekendste van het stel is echter de 31-jarige John Obi Mikel. De middenvelder zit momenteel in China maar is zeker zijn talent nog niet verloren. De mannen die in de kwalificatie voor de meeste doelpunten zorgden waren Ahmed Musa van CSKA Moskou en Chelsea’s Victor Moses. Ook de andere in Engeland voetballende Nigerianen zijn interessant om in de gaten te houden. Iwobi van Arsenal en Iheanacho en Ndidi van Leicester City zijn geen alledaagse spelers. De achilleshiel van Nigeria ligt achterin. Er is geen degelijke keeper beschikbaar en de grootste talenten van het team zal je niet terugvinden in de verdediging. Nigeria zal met name de strijd op het middenveld en in de spits moeten winnen om kans te maken op de achtste finales.

Een zomer vol voetbal: WK 2018 Poule DKroatië

Kroatië bijna altijd aanwezig op WK

Kroatië kent uiteraard een bijzondere geschiedenis, omdat het pas in 1991 een onafhankelijk land werd. Ook op voetbalgebied hoorde Kroatië lange tijd bij Joegoslavië. Sinds ze echter onder de naam Kroatië spelen hebben ze nog bijna geen EK of WK gemist. Tijdens de eerste deelname aan het WK, in 1998, werd het beste resultaat bereikt door de spannende troostfinale te winnen en zo de derde plek in te nemen. Daarna is Kroatië niet meer door de groepsfase van het WK heen gekomen. Momenteel is Kroatië ietwat wisselvallig, maar de achttiende plek op de wereldranglijst bewijst dat ze zeker niet te onderschatten zijn.

Kansen in poule D

Op papier zou Kroatië, na Argentinië, het sterkste land in Poule D moeten zijn. In de praktijk ligt het echter zeer dicht bij elkaar. Wat in het voordeel van Kroatië speelt, is dat ze veel ervaren spelers in de selectie hebben die al eerder op grote toernooien actief zijn geweest met hun land of club. Daarnaast was het team lange tijd zeer goed in vorm. In 2016 werd er bijvoorbeeld slechts één wedstrijd verloren door Kroatië. Dit was bovendien een zeer zwaar bevochten 0-1 tegen de latere kampioen Portugal op het EK van dat jaar. In de kwalificatie werd Kroatië echter tweede en moest het nog met Griekenland afreken om zich überhaupt te plaatsen. Saillant detail is dat IJsland in de kwalificatiegroep van Kroatië de eerste plek innam. Beide teams wonnen één van de twee onderlinge duels in de kwalificatie en zijn dus aan elkaar gewaagd. Het zal voor Kroatië vooral belangrijk worden om de eerste wedstrijd tegen Nigeria te winnen, dan is er van alles mogelijk voor het team van coach Zlatko Dalic.

Interessante spelers

Kroatië heeft een hele verzameling aan bekende namen in de selectie zitten. Zo zijn er de middenvelders Rakitic van Barcelona en Modric en Kovacic van Real Madrid. In de voorhoede is het uiteraard uitkijken naar Mandzukic en Perisic. Daarnaast zijn onder andere de degelijke verdedigers Lovren, Corluka en Vida en doelman Subasic spelers met veel internationale ervaring. Het probleem voor Kroatië lijkt te liggen in de aanwas van jong talent en het opvullen van de rest van de selectie. De sterspelers kunnen weliswaar het verschil maken in bepaalde duels, maar wanneer het hele team in actie moet komen wil Kroatië als geheel nog wel eens verzaken. Tegen het sterke collectief van IJsland en het scherpe en agressieve team van Nigeria kan dit een probleem vormen.

Een zomer vol voetbal: WK 2018 Poule DIJsland

Eerste deelname ooit aan WK

De eerste deelname ooit aan een EK was in 2016 voor IJsland al een zeer grote verrassing. Dat er twee jaar later ook nog eens mag worden gedebuteerd op het WK is zo mogelijk nog verbazingwekkender. Met slechts 350.000 inwoners is IJsland het minst bevolkte land ooit dat zich plaatst voor een WK. Tijdens het EK van 2016 viel het land niet alleen op door de bijzonder enthousiaste aanhang, maar ook door de vechtersmentaliteit in het team en het vermogen van de, soms vrij beperkt getalenteerde, spelers om het allerbeste uit zichzelf te halen. Pas in de kwartfinale werd IJsland uitgeschakeld op dit EK, maar niet voordat ze Engeland uitschakelden. Na het EK heeft IJsland de goede vorm doorgetrokken. Momenteel staat het kleine eiland 22e op de wereldranglijst, terwijl dit in 2012 nog de 131e positie was. Het toont aan dat IJsland nu een team heeft om rekening mee te houden en dat de gouden generatie van dit land meer kan dan er op papier van ze verwacht mag worden.

Kansen in poule D

IJsland kan net als Nigeria en Kroatië zeker aanspraak maken op de tweede plek in Poule D. De IJslanders hebben tijdens de kwalificatie voor het WK van 2018 al bewezen van Kroatië te kunnen winnen. Bovendien hebben ze waarschijnlijk weer een fantastische groep supporters bij zich in de stadions om ze door de moeilijke momenten heen te helpen. IJsland is echter zeker niet onoverwinnelijk. Van de laatste zes wedstrijden werden drie verloren, al was dit in twee gevallen met een minder sterke selectie dan normaal. Het zal vooral zaak zijn voor IJsland om niet naast de schoenen te gaan lopen en uit te gaan van de eigen kracht. Door de boel achterin dicht te houden en op alle posities te vechten voor elke meter, heeft IJsland bewezen sterkere landen af te kunnen troeven.

Interessante spelers

Wie het EK van 2016 heeft gevolgd kent waarschijnlijk de onverschrokken op Vikingen lijkende Aron Gunnarson en Birkir Bjarnason nog wel. Hoewel ze, zoals veel spelers in de selectie, niet bij topclubs spelen, belichamen ze waar IJsland voor staat. De aanvoerder en reserveaanvoerder bewijzen dat vechtlust en enthousiasme je ver kunnen brengen. Tot de echt getalenteerde spelers in de selectie behoren onder andere de ex-Eredivisie spelers Johann Berg Gudmonsson, Alfred Finnbogason en Kolbeinn Sigthorsson. De sterspeler is natuurlijk Gylfi Sigurdsson. De begaafde middenvelder van Everton is van cruciaal belang voor IJsland door zijn sterke aanvalsspel en vooral ook zijn spelhervattingen. Hij heeft dit seizoen al enkele blessures te verwerken gehad, maar wanneer hij op tijd fit is zal hij van grote waarde zijn.

Een zomer vol voetbal: WK 2018 Poule DArgentinië

Verliezend finalist van vorige WK wil revanche

Tijdens het vorige WK wist Argentinië door middel van penalty’s het Nederlands elftal uit te schakelen en zo de finale te bereiken. Hoewel Duitsland hierin te sterk was voor het Zuid-Amerikaanse land is het wel tekenend voor de kwaliteit van Argentinië. Naast de uitstekende prestaties op het voorgaande WK werd het land ook tweede op de Copa America in zowel 2015 als 2017. Argentinië staat nu op de vijfde plek op de wereldranglijst, maar was van april 2016 tot april 2017 nog de nummer één. Gezien deze positie had Argentinië het nog verbazingwekkend lastig in de kwalificatie voor het aankomende WK. Van de achttien wedstrijden wist het land er maar zeven te winnen. Puur dankzij de eveneens zeven gelijke spelen plaatste Argentinië zich, achter toplanden Brazilië en Uruguay. De tweevoudig winnaar van het WK is dus nog niet in bloedvorm de laatste tijd.

Kansen in poule D

Argentinië is op papier veruit het sterkste land in Poule D. Alleen wanneer het echt misgaat bij het team van bondscoach Sampaoli gaan ze niet door naar de volgende ronde. Hierbij kun je denken aan meerdere cruciale blessures, schorsingen of een complete off-day van het hele team. Dit gebeurde bijvoorbeeld in het oefenduel tegen Spanje eind maart van dit jaar. Toen ging Argentinië zonder de absolute topspelers met maar liefst 6-1 onderuit tegen Spanje. De andere landen in Poule D zijn echter zeker niet zo sterk als Spanje en moeten dus normaliter met gemak kunnen worden verslagen door Argentinië.

Interessante spelers

Wanneer het over Argentinië gaat dan is er natuurlijk één speler die verheven is boven alle anderen. Lionel Messi is misschien wel de beste Argentijnse voetballer aller tijden. Hoewel hij niet altijd even goed presteert bij het Argentijnse elftal als bij Barcelona, zijn de 61 goals in 123 interlands zeker geen beroerde cijfers. Hiermee is hij namelijk de topscorer aller tijden van Argentinië. De grandioze voorhoede van Argentinië bestaat bovendien naast Messi ook nog uit Higuain, Agüero, Dybala en Di Maria. Samen vormen ze misschien wel de sterkste aanval van alle deelnemers aan het WK. Het is daarom des te opvallend dat Argentinië tijdens de kwalificatiereeks maar negentien keer doel trof in achttien wedstrijden. Dit zal tijdens het WK anders moeten als Argentinië serieus mee wil doen om de titel. Belangrijke spelers in de rest van het team zijn onder andere de ervaren middenvelders Mascherano, Biglia, Gago en Banega en de verdedigers Rojo en Otamendi.

Lees hier meer over de andere poules: