Op 14 juni start het WK voetbal. Tot en met de finale op 15 juli zullen er bijzonder veel spannende wedstrijden op het programma staan. Om liefhebbers van wedden op sport zoveel mogelijk informatie te geven over alle deelnemers, behandelen we op de site alle poules van het WK 2018. Vandaag is het de beurt aan Poule B. Hierin vinden we de twee toppers Portugal en Spanje en daarnaast de outsiders Marokko en Iran.

wk 2018: Poule BPortugal

Regerend Europees kampioen is kanshebber op de titel

In 2016 wist Portugal voor het eerst Europees kampioen voetbal te worden. Het zat er echter al een tijdje aan te komen voor het Zuid-Europese land. Waar Portugal zich in 1996 voor vrijwel geen enkel groot toernooi wist te kwalificeren, heeft het land daarna zes keer op rij het EK gehaald en doet het in juni voor de vijfde keer op rij mee aan het WK. Vier jaar geleden sneuvelde Portugal al in de groepsfase, maar dit jaar is het zeker één van de kanshebbers op de titel. De vierde plek op de wereldranglijst is het bewijs van Portugals uitstekende prestaties de afgelopen jaren. De kwalificatie voor het WK 2018 ging bovendien uitstekend. Met slechts één nederlaag in tien wedstrijden plaatste Portugal zich direct. De 3-0 nederlaag tegen Nederland bij een oefenwedstrijd in maart zal wel voor wat verontrusting zorgen, maar lijkt slechts een incident en een off-day te zijn geweest.

Kansen in de poule

Op papier zou Portugal poule B eenvoudig door moeten kunnen komen. Marokko en Iran zijn al blij dat ze zich überhaupt hebben gekwalificeerd en hebben weinig goede resultaten gehaald tegen grote voetballanden als Portugal. Bovendien wist Portugal van de laatste vier ontmoetingen met Spanje er twee te winnen. Het is voor trainer Fernando Santos wel zaak om zijn team goed bij de les te houden. De coach zit er al sinds 2014 en heeft veel successen behaald met Portugal. Het laatste oefenduel tegen Nederland leek hij echter radeloos langs de zijlijn en niet in staat om het zwak spelende Portugal met wat tactische ingrepen beter te laten spelen. Dit was echter pas de tweede nederlaag in meer dan een jaar tijd, en bovendien waren deze beide wedstrijden oefenpotjes. Het laatste verlies in een belangrijk duel dateert alweer van 6 september 2016.

Interessante spelers

Over Cristiano Ronaldo hoeven we natuurlijk weinig te vertellen. De Portugese superspits is met 81 goals in 149 wedstrijden zowel recordinternational als topscorer aller tijden. Naast Ronaldo zijn ook de ervaren Moutinho, Alves, Pepe en Nani van groot belang voor Portugal. Dit bleek bijvoorbeeld in de finale van het EK 2016, toen ze ondanks het vroeg uitvallen van Ronaldo het team op sleeptouw wisten te nemen. Dat veel wat oudere spelers zo belangrijk zijn is tegelijkertijd wel een zorg. Met name in de defensie zijn er weinig jonge invallers beschikbaar wanneer er blessures of schorsingen komen. De jonge André Silva is een speler om zeker in de gaten te houden. Hij scoorde negen goals in de kwalificatie voor het WK 2018 en is samen met Bernardo Silva het grootste talent in de selectie.

WK 2018 Poule BSpanje

Staat de nieuwe Spaanse gouden generatie op in Rusland?

Het nationale team van Spanje is de laatste tien jaar bijzonder succesvol geweest. Het Zuid-Europese land won drie grote toernooien op rij: het EK van 2008, het WK van 2010 en opnieuw het EK in 2012. Daarna is het land echter de absolute topvorm kwijtgeraakt. Op het WK in 2014 wist Spanje de groepsfase niet te overleven en ook op het EK van 2016 ging het niet goed. Spanje zat op dat moment een beetje tussen twee generaties in. De succesvolle spelers van tien jaar geleden vertrokken of waren inmiddels in de dertig. Nu lijkt alles door de nieuwe trainer, Julen Lopetegui, weer meer in balans. Hij selecteert niet alleen jong talent, maar ook juist wat oudere spelers die in vorm raken krijgen een kans. Spanje lijkt daardoor weer op weg naar een nieuwe gouden generatie en het is goed mogelijk dat in Rusland alles op zijn plek gaat vallen. Momenteel staat Spanje op de achtste plek op de wereldranglijst, maar ze kunnen snel weer gaan stijgen.

Kansen in de poule

Spanje moet normaliter geen moeite hebben om poule B te overleven. Alleen de medebewoners van het Iberisch schiereiland, de Portugezen, lijken op papier een lastige tegenstander. In de kwalificatie voor het WK van 2018 verloor Spanje geen enkele wedstrijd. Sterker nog: na de achtste finales van het EK in 2016 verloor Spanje geen duel meer. In de laatste oefenwedstrijd werd Argentinië nog met 6-1 afgedroogd. In de kwalificatiereeks viel met name de sterke Spaanse defensie op. In tien wedstrijden kregen ze maar drie goals tegen, terwijl Spanje maar liefst 36 doelpunten wist te maken. Met verdedigers als Alba, Pique, Ramos, Azpilicueta, Carvajal en de sterke verdedigende middenvelder Busquets moet je van goeden huize komen om te scoren tegen Spanje.

Interessante spelers

Het WK van 2018 zal ongetwijfeld het laatste kunstje worden voor de middenvelder Andrés Iniesta. Het is belangrijk om van dit soort spelers te genieten zolang het nog kan. Daarnaast kan het WK van 2018 wel eens het toernooi worden van Isco. Hij schitterde de laatste wedstrijden in het Spaanse shirt en lijkt er misschien nog wel beter op zijn gemak dan bij zijn club Real Madrid. Spelers als David Silva en Marco Asensio zijn eveneens bij vlagen een lust voor het oog. In de spits van Spanje is het letten op Diego Costa of Alvaro Morata. Beiden wisten, net als Silva en Isco, vijf goals te maken in de kwalificatie.

wk 2018: Poule BMarokko

Voor het eerst sinds 1998 weer present op een WK

Voor de laatste vier WK’s wist Marokko zich niet te kwalificeren. Komende zomer zijn ze er echter voor de vijfde keer in de historie weer bij. De beste prestatie ooit van Marokko is de achtste finaleplaats in 1970. De laatste jaren gaat het gelukkig steeds beter met het Noord-Afrikaanse land. In 2010 stond Marokko slechts 95e op de wereldranglijst, maar inmiddels zijn ze opgeklommen tot de 42e stek. Sinds september van dit jaar werd geen wedstrijd verloren door het team van Hervé Renard. Marokko zal dan ook vol goede moed afreizen naar Rusland, zeker aangezien kwalificatie al een hele prestatie is. Hierin werd knap afgerekend met onder andere Ivoorkust, Gabon en Mali. Bijzonder is dat Marokko geen tegendoelpunten kreeg in de zes kwalificatieduels. Hierdoor waren slechts elf goals genoeg om het WK te halen.

Kansen in de poule

Marokko mag, wanneer de absolute topvorm gevonden kan worden tijdens het WK, hopen op het overleven van de groepsfase. De kans is echter klein dat dit lukt als Portugal en Spanje beide hun normale niveau halen. Marokko is zeker niet kansloos, want het land beschikt wel degelijk over een sterke selectie. Dit bleek ook in 2016 toen geen van alle interlands werd verloren. Belangrijk is in ieder geval dat ze direct de eerste wedstrijd winnen. Wanneer tegen Iran niet de volle drie punten worden gepakt, gaat het erg lastig worden voor Marokko om door de groepsfase te komen. Daarnaast is het van belang dat het intern goed blijft lopen bij Marokko. Er zijn in het verleden al meerdere strubbelingen geweest tussen bondscoach Renard en diverse spelers. Wanneer er tijdens het toernooi problemen komen is het snel klaar voor Marokko, dat alleen met een optimale teamspirit ver kan komen.

Interessante spelers

In de selectie zit een goede mix van jong talent en ervaren spelers die in veel verschillende Europese competities hun sporen hebben verdiend. Aanvoerder Medhi Benatia van Juventus is ongetwijfeld internationaal de bekendste speler, terwijl ook Boussoufa al een lange carrière heeft. De Nederlandse Marokkanen El Ahmadi, broers Sofyan en Nordin Ambrabat, Hakim Ziyech en waarschijnlijk Yassin Ayoub en Zakaria Labyad zijn er eveneens bij op het WK 2018. Problemen voor Marokko zijn er vooral in de voorhoede. Alleen de jonge spits El Kaabi heeft meer dan tien doelpunten gemaakt voor Marokko. Het is voor spelers als Boufal en Bouhaddouz zaak om dit gat op te vullen op het komende WK, zeker omdat de veel scorende spits El Arabi waarschijnlijk niet bij de selectie zit.

wk 2018: Poule BIran

Vijfde deelname aan WK voor Iran

Binnen Azië is Iran traditioneel één van de sterkere voetballanden. Het is dan ook al de vijfde keer dat het land zich weet te plaatsen voor een WK. Erg succesvol zijn ze hier tot nu toe overigens niet geweest. In totaal hebben ze twaalf wedstrijden afgewerkt op een eindronde van het WK en hier slechts één van gewonnen. In de kwalificaties deed Iran het uitstekend. Van de tien wedstrijden in de derde ronde van de kwalificatie verloor Iran er geen en bovendien kreeg het land maar twee doelpunten tegen. Doelpunten maken is echter wel een probleem. In totaal scoorde Iran tien keer in de tien kwalificatieduels en maar twee doelpunten waren in uitwedstrijden. De thuishaven van Iran, het Azadi Stadium in Teheran, met vaak meer dan 80.000 mensen op de tribunes, is een onneembare vesting. Maar daarbuiten kan de ploeg van bondscoach Carlos Queiroz nog wel eens kwetsbaar zijn.

Kansen in de poule

Iran is van de vier teams in poule B het minst favoriet om de volgende ronde te halen. Dit komt voor een gedeelte door de matige prestaties in het verleden op het WK, maar ook omdat ze bijna nooit tegen grote teams spelen en hier dus weinig ervaring mee hebben. Ze speelden bijvoorbeeld in 2006 voor het laatst tegen Portugal en zelfs nog nooit tegen Spanje. Voor Iran gaat daarom hetzelfde op als voor Marokko. Alleen het team dat het onderlinge duel weet te winnen en vervolgens nog enkele puntjes kan afsnoepen van Portugal en/of Spanje maakt kans om door te gaan.

Interessante spelers

De huidige coach Queiroz is de eerste bondcoach van Iran die ook spelers oproept die buiten het land zijn opgegroeid. Hierdoor is de selectie aanzienlijk sterker geworden de laatste jaren. Door de toevoeging van bijvoorbeeld Davari, Dejagah, Nazari en de in Nederland opgegroeide Ghoochannejhad is Iran beter gaan voetballen. De sterspeler is momenteel de 23-jarige spits Sardar Azmoun die met elf goals de topscorer was in de kwalificatie. Daarnaast is het uitkijken naar de prestaties van de bij AZ voetballende Alireza Jahanbakhsh. Hij was dit seizoen één van de beste spelers in de Eredivisie. De 36-jarige verdediger Jalal Hosseini is met zijn 114 interlands de meest ervaren kracht bij Iran en nog altijd een belangrijke schakel in het team. De middenvelder Ezatolahi is eveneens een speler om in de gaten te houden. Hij is nog maar 21 jaar, maar heeft al 24 interlands achter zijn naam en speelt bij vlagen prachtig voetbal.

Lees hier meer over de andere poules: