De finalisten van het WK 2018 zijn bekend! In de eerste halve finale hadden de Fransen aan één doelpunt genoeg tegen het sobere België, mede dankzij de verdedigende tactiek van bondscoach Didier Deschamps. Een dag later ging Engeland onderuit tegen de gemotiveerde Kroaten. Mario Mandžukić maakte in de 109de minuut de beslissende 2-1. Voor de verliezers is het toernooi echter nog niet afgelopen. Ze moeten zich nu voorbereiden op één van de meest gehate wedstrijden van ieder WK: de troostfinale. De inzet is een derde plaats en een bronzen medaille, maar kunnen de spelers zich nog opladen voor dit duel?

Tweede ontmoeting dit WK

Engeland en België stonden dit WK al eerder tegen elkaar. België won die wedstrijd met 1-0, maar daaruit valt weinig af te leiden. Beide landen hadden zich immers al geplaatst voor de achtste finales en dus kregen de wisselspelers speeltijd. Er was ook iets anders wat meespeelde: de verliezer maakte de meeste kans om een finaleplaats. De nummer twee van de groep begon namelijk aan de ‘makkelijke’ kant van het speelschema en ontliep daarmee tegenstanders als Frankrijk, Brazilië, Argentinië en Uruguay. Het was dus in het belang van de ploegen om de wedstrijd te verliezen en dat was te zien op het veld. De meegereisde fans werden getrakteerd op misschien wel de saaiste wedstrijd van dit WK.

België heeft dag extra rust

Omdat de eerste halve finale op dinsdag werd gespeeld, hebben de Belgen een dag langer rust gehad dan de Engelsen. Daar komt bij dat België al na 90 minuten van het veld ging, terwijl Engeland een verlenging moest spelen. De Belgen zijn in dat opzicht dus in het voordeel. Ook keert Thomas Meunier terug in het elftal, na het uitzitten van een schorsing. Het is afwachten hoe de Engelsen herstellen van hun halve finale, maar de kans is groot dat coach Gareth Southgate een beroep moet doen op een aantal wisselspelers. Beide teams hoeven geen rekening te houden met rode kaarten, schorsingen of blessures.

Sterkst mogelijke opstelling?

De vraag blijft of de teams kiezen voor hun sterkste opstelling. De basisspelers denken mogelijk al na over een welverdiende vakantie. Toch zouden ze er goed aan doen zich nog één keer op te laden. Een bronzen medaille lijkt nu misschien niet interessant, maar een derde plaats op het WK is voor beide ploegen toch een uitstekende prestatie. Mocht België winnen, dan is dat zelfs de beste klassering ooit voor de Rode Duivels. Daar komt bij dat een aantal spelers nog in de race is voor de verschillende prijzen die na het WK worden uitgereikt. Hoe beter de teams zich profileren, hoe meer kans individuele spelers maken op een prijs!