Na een spannende eerste halve finale is het woensdag 11 juli om 20:00 uur Nederlandse tijd de beurt aan Kroatië en Engeland. In het Luzhniki Stadion in Moskou kunnen de twee Europese landen onderling bepalen wie het in de finale op mag nemen tegen Frankrijk. Op papier zijn de teams zeer gelijkwaardig en beide landen hebben gevaarlijke spelers die het verschil kunnen maken. In dit artikel blikken we vooruit op deze tweede halve finale op het WK 2018.

Engeland niet ongeslagen dit toernooi

Engeland is de enige van de landen die de halve finales wisten te bereiken die niet ongeslagen is dit toernooi. Ze verloren namelijk in de groepsfase het laatste duel van België. Achteraf was dit verlies zeker niet ongunstig, want waar België Japan, Brazilië en Frankrijk trof in de knock-outfase is de route voor Engeland een stuk eenvoudiger geweest. Sinds de laatste wereldtitel voor Engeland in 1966 haalden ze nog maar één keer eerder de laatste vier op een WK. De prestatie van het team is nu dus al uitstekend te noemen. Toch heeft Engeland nog amper echt indruk gemaakt. De overwinning tegen Zweden (2-0) was prima, maar niet bijzonder. De wedstrijd tegen Colombia was meer spannend dan van hoog niveau. Frankrijk heeft echter laten zien dat je geen prachtig voetbal hoeft te spelen om de finale te halen.

Kroatië twee keer penalty’s nodig in knock-outfase

Kroatië werd in 1998 derde op het WK en heeft het nooit beter gedaan dan die editie. Dit WK zijn ze nu al verrassend ver gekomen. Tijdens de kwalificatie moesten ze het namelijk afleggen tegen IJsland en zich via play-off wedstrijden plaatsen. In de groepsfase deed Kroatië het vervolgens uitstekend. Ze waren één van de drie landen die negen punten haalden uit drie wedstrijden. Toch heeft ook Kroatië nog weinig indruk gemaakt. Zowel tegen het zwakkere Denemarken (1-1) als Rusland (2-2) waren penalty’s nodig. Daarin hadden ze overigens wel het geluk dat een potentiële wereldkampioen nodig heeft. Hoe ze het doen tegen een team dat op papier wél minimaal even sterk is, zal 11 juli om 20:00 uur duidelijk worden.

Sterspelers kunnen het verschil maken

Zowel Kroatië als Engeland hebben genoeg topspelers die aan één of twee momenten genoeg hebben om een wedstrijd te beslissen. Met name Kane, Sterling en Alli zijn mannen om in de gaten te houden bij de Engelsen. Kane heeft bovendien goede kans om topscorer van het toernooi te worden. Bij Kroatië spelen Rakitic en Modric een prima toernooi, maar de aanvallers hebben tot nu toe moeite met scoren. Kramaric is misschien wel de gevaarlijkste Kroatische spits gebleken dit toernooi. Engeland heeft op papier iets meer variatie in het spelersmateriaal dan de Kroaten en ze scoren een stuk gemakkelijker. Daarom is Engeland nipt de favoriet.

Voorspelling Kroatië – Engeland: 1-2