De 64e en laatste wedstrijd van het WK 2018 ging zondagmiddag tussen Kroatië en Frankrijk. De verrassende finalist Kroatië heeft dit toernooi de harten van de fans gestolen, maar het effectieve Frankrijk ging er voor de tweede keer in de geschiedenis met de beker vandoor. In dit artikel blikken we terug op de finale van het WK 2018 en een verder zeer geslaagd toernooi.

Frankrijk dodelijk effectief

Frankrijk heeft het hele toernooi al laten zien zeer effectief te zijn. Ze schoten niet vaak op goal, maar wanneer dit wel gebeurde was het bijna altijd een doelpunt. In de wedstrijd tegen Kroatië was dit ook het geval. Aanvaller Griezmann versierde onterecht een vrije trap en dit werd het eerste schot richting doel. De ongelukkige Mario Mandzukic verlengde de vrije trap vervolgens met zijn hoofd van richting en zo stond Frankrijk al na achttien minuten op voorsprong. De Kroaat Ivan Perisic schoot prachtig raak in de 28e minuut om zo de stand gelijk te trekken. In de hele eerste helft was Kroatië bovendien de baas. Een discutabele penalty leverde echter de goedkope 2-1 op en hoewel Frankrijk amper tot goede aanvallen kwam, konden ze hierdoor met een voorsprong gaan rusten.

Kroatië maakt indruk door passie en strijd

Na de rust ging de dominantie van Kroatië verder en Frankrijk kwam amper van de eigen helft af. Het was daarom des te zuurder dat de Fransen al vroeg in de tweede helft twee keer het net vonden. De goals van Pogba en Mbappé waren weliswaar mooi, maar zeker niet terecht. Mandzukic profiteerde daarna nog wel van een fout van doelman Lloris, maar dit was niet genoeg om de winst te pakken. Uiteindelijk was het Frankrijk dat door de beste tactiek, scherpe counters en goed genomen dode spelmomenten de passie en strijd van Kroatië wist te beteugelen.

Spelers van alle vier toplanden in de prijzen

Hoewel Frankrijk de wereldtitel na twintig jaar opnieuw in handen heeft, was het de Kroatische middenvelder Luka Modric die werd gekroond tot beste speler van het toernooi. Daarnaast werden ook spelers uit de troostfinale gevierd. De Belgische doelman Courtois werd beste keeper en Harry Kane namens Engeland de topscorer. Namens Frankrijk mocht alleen Mbappé een persoonlijke prijs in ontvangst nemen. De jonge aanvaller werd terecht het beste talent van het toernooi. Met deze afsluiting komt er een einde aan een prachtig toernooi met veel verrassende uitslagen en gelukkig zonder al te grote incidenten. Nu op naar het EK van 2020 met hopelijk weer een sterk Nederlands elftal als deelnemer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER