De laatste twee kwartfinales van het WK 2018 werden zaterdag 7 juli afgewerkt. Onder meer het gastland Rusland en outsider voor de titel Engeland kwamen in actie. Met name het tweede duel van de dag was bijzonder spannend tot het allerlaatste moment. Het andere duel viel voor de neutrale toeschouwers ietwat tegen. In dit artikel bespreken we beide wedstrijden van deze dag.

Zweden – Engeland 0-2

Voor Zweden was het een behoorlijke verrassing dat ze zover kwamen dit toernooi. Zonder sterspeler Zlatan Ibrahimovic en zonder andere echte uitblinkers, lieten ze zien dat je met een solide defensieve strategie van veel landen kunt winnen. In de kwartfinale tegen Engeland bleek dit niet genoeg te zijn om door te gaan. Hoewel Zweden zich vanaf het begin knap weerde en het achterin dicht hield, was het in de 30e minuut verdediger Harry Maguire die de ban brak. Hij kon ongedekt raak koppen vanuit een corner. Dit soort foutjes mogen uiteraard niet gebeuren bij een defensief ingesteld team.

In de tweede helft golfde het spel aardig op en neer, zonder dat er veel gevaarlijke momenten ontstonden. De Engelse keeper Pickford moest een paar keer ingrijpen, maar het was Engeland dat opnieuw scoorde via Dele Alli. Hierna sloeg de wedstrijd ietwat dood, omdat ook Engeland niet zo nodig meer hoefde aan te vallen. Zweden kreeg nog één goede kans maar was aanvallend verder niet daadkrachtig genoeg om het Engeland echt lastig te maken. Voor het eerst sinds 1990 staat daarom Engeland weer eens in de halve finale van een WK.

Rusland – Kroatië 2-2 (3-4 na penalty’s)

Vooraf werd er niks verwacht van Rusland. Het gastland had maar weinig goede tegenstanders getroffen omdat ze zich niet hoefden te kwalificeren. Bovendien waren ze in de paar oefeninterlands zeer matig. Dit toernooi speelden ze echter prima voetbal en toonden dat ze door inzet en discipline een heel eind kunnen komen. Dit ervaarde ook Kroatië zaterdagavond toen ze verrassend op achterstand kwamen in de 31e minuut. Revelatie Cheryshev schoot prachtig raak met zijn sterke linkerbeen. Het antwoord van de Kroaten liet maar acht minuten op zich wachten. Aanvaller Kramaric scoorde de verdiende 1-1. Daarna hield Kroatië de overhand, maar was Rusland met name op de counter af en toe gevaarlijk.

Pas in de verlenging vielen de volgende goals. Eerst was het verdediger Vida die de Kroaten liet opspringen. De zaak leek beklonken, maar Mario Fernandes dacht er anders over. De geneutraliseerde Braziliaan maakte in de 115e minuut alsnog de 2-2. Bij de nagelbijtend spannende penaltyreeks bleven de Kroaten koeler dan de Russen. Nota bene doelpuntmaker Fernandes miste. Hierdoor is Kroatië nog op koers om hun beste prestatie ooit op een WK, de derde plaats in 1998, te verbeteren. Rusland kan trots terugkijken op het toernooi. Sinds 1970 zijn ze niet zover gekomen.