De eerste halve finale van het WK 2018 was een wedstrijd van uitersten. Op de ene helft stond Frankrijk, met een diepe spits acterend in de eigen zestien, wachtend op een mogelijkheid. Aan de andere kant België, gemotiveerd, aanvallend en vol goede moed. Uiteindelijk zijn het de Fransen die dankzij een goede tactiek de finale bereiken. Hoe verliep de wedstrijd en kunnen de Belgen zichzelf iets verwijten?

Frankrijk – België (1-0)

Frankrijk controleert, België valt aan

Al na een paar minuten worden de verhoudingen op het veld duidelijk. België moet het spel maken, terwijl Frankrijk wacht op een kans. Het is dezelfde manier van spelen als de Belgen hanteerden tegen Brazilië, en de Rode Duivels hebben er de grootste moeite mee. In de openingsfase ontstaan wel een aantal kansen. Na een kwartier spelen is het Hazard met de eerste actie van de wedstrijd, maar zijn schot draait voorlangs. Vijf minuten later krijgt de ploeg van Roberto Martínez misschien wel de grootste mogelijkheid van de eerste helft. Een corner van Chadli belandt voor de voeten van Toby Alderweireld en de verdediger schiet uit de draai. De Franse doelman Hugo Lloris houdt de bal met een katachtige reflex uit zijn doel. België weet zijn kansen niet te benutten en dat brengt de Fransen in hun spel. In de 39ste minuut komt Pavard oog in oog met Courtois, maar via het been van de Belgische keeper belandt de bal over de achterlijn.

Vroege goal van de Fransen

In de tweede helft gaat België op dezelfde voet verder. Al na een paar minuten krijgt Lukaku een grote kopkans, maar de spits van Manchester United mikt ruim over. Hij zit sowieso niet lekker in de wedstrijd, net als bijvoorbeeld Kevin de Bruyne. In de 50ste minuut komen de Fransen op voorsprong. Verdediger Samuel Umtiti is meegelopen naar voren en kopt fraai raak uit een corner. Daarna zakken de Fransen weer terug, maar heeft de ploeg van Didier Deschamps de wedstrijd wel beter onder controle. De Belgische coach besluit daarom om Dembélé naar de kant te halen. Mertens komt in de ploeg, met de opdracht om Lukaku en Fellaini te bedienen. Dat lijkt te lukken: hij geeft de bal meerdere keren goed voor, maar de afronding van de Belgen laat te wensen over. Tien minuten voor tijd is er nog één grote kans. Hazard vindt knap de weg richting de zestien en legt de bal dan terug op Axel Witsel. De middenvelder bedenkt zich geen moment en haalt verwoestend uit. Lloris brengt redding voor de Fransen. In de blessuretijd beginnen de Fransen met tijdrekken. Het is onnodig, want België wordt niet meer gevaarlijk. De Fransen gaan door naar de finale van het WK 2018, terwijl België misschien wel zijn beste wedstrijd van het toernooi heeft gespeeld.