Duitsland en Brazilië worden door velen gezien als grote favorieten voor de titel. Gisteren kwamen beide landen voor het eerst in actie. Duitsland nam het op tegen Mexico, terwijl Brazilië de strijd aanging met Zwitserland. Eerder op de dag speelden ook Costa Rica en Servië hun eerste groepswedstrijd. Wat is de stand in de poules na gisteren?

Costa Rica – Servië: 0-1

De eerste wedstrijd in groep E gaat tussen Costa Rica en Servië. Beide landen beginnen flitsend en laten meteen zien waarom ze meedoen aan het WK. Het spel gaat op en neer en beide teams creëren kansen. Gonzalez van Costa Rica krijgt een vrije kopkans uit een corner, maar zijn inzet gaat hoog over. Voor Servië komt Milinkovic-Savic alleen voor de keeper, maar hij wordt afgevlagd. In de tweede helft vloeien de krachten van Costa Rica weg en wordt Servië sterker. In de 56ste minuut is het raak. Een vrije trap van Kolarov verdwijnt achter Keylor Navas: 0-1. Daarna krijgt Servië nog meerdere mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen, maar die worden niet benut. Zo boekt de ploeg een moeizame, maar verdiende zege op Costa Rica.

Duitsland – Mexico: 0-1

De eerste wedstrijd in groep F gaat tussen Duitsland en Mexico. Al snel wordt duidelijk dat Mexico niet bang is voor de wereldkampioen. De Duitsers zijn in de eerste helft een schim van zichzelf en hebben de grootste moeite met het snelle spel van de Mexicanen. Mexico krijgt een aantal 100% kansen, maar de afwerking laat te wensen over. In de 34ste minuut is het toch raak. Khedira verliest de bal aan de rand van de Mexicaanse 16 en daarna is Lozano dodelijk in de omschakeling: 0-1. Het lijkt alsof Duitsland pas dan begint met voetballen. Een vrije trap van Toni Kroos raakt de lat, maar Mexico gaat met een voorsprong de rust in. In de tweede helft proberen de Duitsers de gelijkmaker te forceren, maar die blijft uit. De grootste kans is voor Julian Brandt. Hij schampt twee minuten voor tijd de paal met een afstandschot. De Duitsers laten zich overrompelen in de eerste helft en weten de schade niet op tijd te herstellen. Mexico geeft goed partij en pakt de drie punten.

Brazilië – Zwitserland 1-1

Op papier is Brazilië de sterkste ploeg in groep E, maar op het veld is het vandaag een ander verhaal. De Brazilianen controleren de wedstrijd, maar creëren weinig. De 1-0 van Coutinho komt min of meer uit de lucht vallen. Een prachtig schot met het rechterbeen, waar doelman Yann Sommer geen antwoord op heeft. De Zwitsers doen de eerste helft weinig terug. Silva krijgt zelfs een uitgelezen kans op de 2-0, maar hij kopt over. De tweede helft begint direct spectaculair. Steven Zuber kopt raak vanuit een corner en trekt de stand gelijk. De beelden wijzen uit dat hij een duw heeft uitgedeeld, maar dat is zowel de scheidsrechter als de VAR ontgaan. Daarna halen de Zwitsers de angel uit het Braziliaanse spel met slimme overtredingen en een solide verdediging. Brazilië blijft de bovenliggende partij, maar wordt niet meer echt gevaarlijk. Eindstand: 1-1. In groep E staat Servië nu verrassend bovenaan, terwijl Zwitserland en Brazilië de tweede en derde plaats delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER