De laatste twee achtste finales stonden 3 juli op het programma. Hoewel beide wedstrijden puur qua voetbal niet om aan te kijken waren, was de spanning uiteraard wel in ruime mate aanwezig. De acht teams die nog kans maken op de wereldtitel zijn nu bekend en ze mogen komend weekend uit gaan maken wie de halve finales bereiken. In dit artikel blikken we terug op de duels van 3 juli.

Zweden – Zwitserland 1-0

Zowel Zweden als Zwitserland was aanvallend vrij onmachtig in de eerste helft. De beide teams wilden of konden niet doordrukken en hierdoor kabbelde de wedstrijd maar wat voort. De onderliggende spanning bij de spelers zal hier zeker debet aan zijn geweest. Bovendien kent met name Zweden een zeer defensieve tactiek waarbij ze de tegenstander weinig ruimte geven en zelf incidenteel op de counter gokken.

In de tweede helft bleek deze tactiek zijn vruchten af te werpen. Na een aardige aanval kon Emil Forsberg uithalen. Zijn schot werd ongelukkigerwijs door de Zwitserse verdediger Akanji aangeraakt en hierdoor viel de bal buiten bereik van doelman Sommer in het doel. Na deze niet al te fraaie goal in de 66e minuut groef Zweden zich nog meer in dan daarvoor. Zwitserland bleef aardig combineren maar deed dit zonder echt grote kansen te creëren. Ondanks een balbezit-percentage van 68% en maar liefst achttien schoten van Zwitserland, bleef het 1-0. Zweden gaat voor het eerst sinds 1994 door naar de kwartfinales van een WK.

Colombia – Engeland 1-1 (3-4 na penalty’s)

Voorafgaand aan deze wedstrijd waren er redelijk hoge verwachtingen. Colombia en Engeland hadden beide al mooi dingen laten zien dit WK en bovendien hebben ze beide diverse spelers in hun team die met prachtig voetbal het verschil kunnen maken. De wedstrijd bleek echter een grote deceptie, die bovendien maar liefst 120 minuten duurde. Colombia wilde niet voetballen, terwijl Engeland onmachtig was. De wedstrijd stond daarnaast bol van de overtredingen, gezeur van spelers en aanstellerig gedrag. Niet verrassend zorgde een penalty voor het eerste doelpunt. Kane werd op rare en onnodige wijze onderuit gehaald en schoot zelf raak.

Colombia ging vruchteloos op zoek naar de gelijkmaker, maar kon niet doordrukken. Engeland leek het wel prima te vinden en kwam ook niet meer tot grote kansen na de 1-0 in de 57e minuut. In de absolute slotfase kopte verdediger Yerry Mina toch nog de 1-1 binnen. De boomlange speler van Barcelona maakte zo zijn derde goal van het toernooi. In de verlenging ging het zeuren en zaniken door tot de penalty’s. Hierin schoten de meeste spelers onberispelijk raak, tot Henderson en Uribe misten. Uiteindelijk deed de misser van Bacca Colombia de das om. Engeland won pas voor de tweede keer ooit een penalty shoot-out op een groot toernooi en ontmoet hierdoor zaterdag in de kwartfinales Zweden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER