Op 14 juni is het zo ver. Klokslag 17:00 uur stappen Rusland en Saoedi-Arabië het veld op voor de openingswedstrijd van het WK 2018. Wedden op Sport belicht alle landen die actief zijn op het toernooi en bekijkt hun kansen. Vandaag de vier landen uit Poule A: gastland Rusland, Saoedi-Arabië, Egypte en Uruguay.

wk 2018: Poule B

Rusland

Gehavende ploeg met potentie

De prestaties van Rusland op de laatste paar eindtoernooien zijn niet om over naar huis te schrijven. In 2010 wist de toenmalige ploeg, onder leiding van Guus Hiddink, zich niet te plaatsen voor het eindtoernooi en in de daaropvolgende toernooien was de groepsfase telkens het eindstation (te weten derde in 2012, derde in 2014 en vierde in 2016). De ploeg staat vanaf dat laatste EK onder leiding van Stanislav Cherchesov, voormalig doelman van de Sovjet-Unie en Rusland. Onder zijn bewind is nieuw bloed aan de selectie toegevoegd, waaronder de jonge verdedigers Viktor Vasin en Fedor Kudryashov. Op het middenveld beschikt de ploeg ook over kwaliteit, in de vorm van de creatieve spelers Aleksandr Golovin en Roman Zobnin. De coach zweert bij een 3-5-2 systeem, waarbij het krachtige middenveld de tegenstander moet overrompelen. De ploeg is daarbij afhankelijk van de scorende spitsen voorin: Alan Dzagoev en Fyodor Smolov. 

Kansen in de poule voor Rusland

Hoewel de Russen als gastland automatisch geplaatst zijn voor de groepsfase, zegt dat niets over het verloop van het toernooi. Rusland staat momenteel op plek 66 van de wereldranglijst en heeft in groep A enkel Saoedi-Arabië achter zich (plek 70). Zowel Egypte (46) en Uruguay (17) maken volgens de statistieken meer kans op een plek in de tweede ronde. De laatste weken nemen de kansen van Rusland verder af. De sterke verdedigingslinie is opengebroken door het uitvallen van zowel Viktor Vasin als Georgy Dzhikiya. Beiden staan aan de kant met knieblessures en het is onduidelijk of ze dit toernooi wel in actie komen. Hun vervangers wacht een zware opgave tegen de Egyptische spits Mohamed Salah en Luis Suarez van Uruguay. Ook de belangrijkste spits van de ploeg, Aleksandr Kokorin, moet toekijken vanaf de zijlijn met een blessure in een knieligament. De creatieve ploeg mist daarmee dragende spelers die het verschil kunnen maken.

Interessante spelers van Rusland

Met name het middenveld van Rusland beschikt over de nodige voetbalkwaliteit. Aleksei en Anton Miranchuk en Aleksandr Golovin zijn spelers om in de gaten te houden. Vooral Golovin is met zijn 21 jaar een solide kracht voor de toekomst. Hij speelt momenteel voor CSKA Moscow, waar hij afgelopen seizoen tot 5 doelpunten kwam. Die goals vertellen echter niet het hele verhaal: in de Russische competitie vindt meer dan 80% van zijn passes hun beoogde doelwit. Golovin is de motor achter het Russische middenveld en brengt zo de spitsen in stelling. In die rol kan hij ook deze zomer van groot belang zijn. Doelman Igor Akinfeev is al langer een vaste waarde binnen het elftal en kan mogelijk punten pakken voor de thuisploeg.

wk 2018: Poule B

Saoedi-Arabië

Hoop op een goede afloop

Saoedi-Arabië heeft –met dank aan de Nederlandse coach Bert van Marwijk- knap het WK gehaald. De ploeg staat relatief laag op de internationale ranglijst, maar liet in de derde voorronde bij vlagen leuk voetbal zien. Met wat geluk werd Saoedi-Arabië zelfs tweede in de poule, achter Japan. Het rekende af met Australië, Irak, Thailand en het voetbalelftal van de Verenigde Arabische Emiraten. Kort na de kwalificatie werd van Marwijk op straat gezet en vervangen door Edgardo Bauza. Zijn aanstelling was van korte duur: na vijf duels moest hij het veld ruimen. Eind vorig jaar werd Juan Antonio Pizzi aangesteld, maar de ploeg heeft zacht gezegd geen optimale voorbereiding gehad. Ook ontbreekt een duidelijke lijn in het spel en wordt er getwijfeld over tactiek en de speelwijze. Het is een prestatie dat Saoedi-Arabië op het WK 2018 actief is, maar de kans is klein dat de mannen de groepsfase overleven.

Kansen in de poule voor Saoedi-Arabië

Sinds februari heeft het elftal geen officiële wedstrijd meer gewonnen. Op 28 februari werd met 4-1 verloren van Irak en amper een maand later kwam de ploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Oekraïne. Op 27 maart was ook België met 4-0 te sterk. Naast de recente resultaten maakt de ploeg ook op papier weinig kans in groep A. Uruguay behoort tot de sterkste voetballanden van dit moment en ook Egypte beschikt over opportunistische spelers. Een groot probleem van de ‘Green Falcons’ is dat al hun spelers spelen in eigen land. Ze komen niet uit in de grote competities en zijn niet actief op Europees niveau. Het uitlenen van spelers aan Europese clubs behoort in de toekomst tot de mogelijkheden, maar is nu nog niet aan de orde. Aanvoerder en vedette Osama Hawsawi zal het maximale uit de ploeg moeten halen, wil Saoedi-Arabië zich plaatsen voor de achtste finales.

 Interessante spelers van Saoedi-Arabië

Nawaf Al-Abed is een van de sterspelers van de ploeg. De achtentwintigjarige aanvaller verrichtte tijdens de kwalificatie uitstekend werk door niet alleen 5 keer te scoren, maar ook door zijn teamgenoten in scoringspositie te brengen. Hij bleef koel onder druk en hield het team op cruciale momenten op de been. In september 2016 maakte hij in het uitduel tegen Irak (1-2) twee doelpunten en ook scoorde hij thuis tegen Thailand (1-0), waardoor het team beide confrontaties won. Al-Abed raakte begin dit jaar geblesseerd aan de lies, maar heeft sinds februari gewerkt aan zijn herstel. Naar verwachting kan hij deze zomer gewoon in actie komen. En wat kan Fahad Al Muwallad? De vleugelspeler maakte in de beslissende laatste wedstrijd de 1-0 tegen Japan, waardoor niet Australië, maar Saoedi-Arabië de koffers mocht pakken.

wk 2018: Poule B

Egypte

Strijd om de tweede plaats

In de strijd om de tweede plaats heeft Egypte de beste papieren. Jarenlang maakte de ploeg geen indruk op het hoogste niveau, maar de mannen van Héctor Cúper laten zich steeds vaker zien. In 2017 bereikte Egypte de finale van de African Cup of Nations (2-1 verlies) en het elftal heeft zich nu knap weten te plaatsen voor het WK 2018, voor het eerst in 28 jaar. In de kwalificatie werden Uganda, Ghana en Congo verslagen. Veel jonge Egyptische spelers spelen wekelijks op hoog Europees niveau. Kijk naar Mahmoud Hassan- Trézéguet- bij Anderlecht, Ramadan Sobhi bij Stoke City, Mohamed Elneny bij Arsenal, en Ahmed Hassan Mahgoub –Kouka- bij S.C. Braga. Als deze spelers hun niveau halen en functioneren als een team, is Egypte een interessante outsider in groep A.

Kansen in de poule voor Egypte

Egypte ontloopt in de groepsfase grote landen als Duitsland, Brazilië en Portugal. Hun tegenstander uit pot 1 is Rusland. Daarmee maken ‘The Pharaohs’ een goede kans om tweede te worden achter Uruguay. Hun kansen zijn mede afhankelijk van de stressbestendigheid van de jonge spelers. Zij maken voor het eerst een WK mee, wat een rol kan spelen bij de prestaties. De druk was duidelijk merkbaar in de vriendschappelijke duels tegen Portugal (2-1 verlies) en Griekenland (1-0 verlies).  De Egyptenaren moeten de zenuwen snel wegspelen in hun openingswedstrijd tegen Uruguay. Daarnaast is het te hopen dat doelpuntenmakers Koka en Mohamed Salah het vizier op scherp hebben staan. Het elftal maakte in de hele kwalificatiereeks slechts acht doelpunten in zes wedstrijden. Coach Hector Cuper werd tijdens het proces bekritiseerd om zijn defensieve speelstijl, maar dat heeft wel tot succes geleid. Als Egypte weet te scoren tegen Rusland en Saoedi-Arabië, is de tweede ronde binnen handbereik.

Interessante spelers van Egypte

Egypte kijkt vol verwachting naar Liverpool speler Mohamed Salah. De aanvaller heeft het afgelopen jaar een sensationele ontwikkeling doorgemaakt bij Liverpool, wat zich nu uitbetaald. Met twee doelpunten was Salah van cruciaal belang in het gewonnen Champions League duel tegen AS Roma (eindstand 5-2) afgelopen week. Ook in de kwalificatie was de 25-jarige belangrijk voor zijn ploeg. In de beslissende wedstrijd van de kwalificatie tegen Congo. Hij maakte daarin zowel de 1-0 als de 2-1. De uitgangspositie van Egypte is goed. Als Salah het net weet te vinden, lijkt een jongensdroom in de maak.

wk 2018: Poule B

Uruguay

De verwachte winnaar van poule A

Uruguay had een bijzondere aanloop naar het WK 2018. Hoewel het team op papier sterk leek, gingen de eerste paar wedstrijden verloren: 3-1 tegen Chili, 4-1 tegen Brazilië en 2-1 tegen Peru. Er moest iets gebeuren, zag ook coach Óscar Tabárez, die prompt begon met het wijzigen van het statistische middenveld. Jong bloed kwam in de ploeg, met Federico Valverde (Real Madrid), Matías Vecino (Internazionale) en Rodrigo Bentancur (Juventus). Dat bleek de sleutel tot succes: ‘La Celeste’ plaatste zich als tweede in de Zuid-Amerikaanse poule, net achter Brazilië, maar voor Argentinië, Columbia en Peru. De ploeg won maar liefst 7 van de 10 thuiswedstrijden. Uruguay bezet plaats 17 op de wereldranglijst en zal hoogstwaarschijnlijk meedraaien in de latere fases van het toernooi. Het elftal van onder meer Luis Suarez en Edinson Cavani is zelfs een serieuze kandidaat voor de titel.

Kansen in de poule voor Uruguay

Uruguay heeft het getroffen met de poule. Niet alleen met de tegenstanders, maar ook met de data waarop de wedstrijden worden afgewerkt. Gastland Rusland is één van de laagst geplaatste landen op de lijst, samen met Saoedi-Arabië. Uruguay heeft volgens de bookmakers een uitstekende kans om hun eerste wedstrijd tegen Egypte te winnen, waarmee de basis gelegd kan worden voor een succesvol toernooi. Saoedi-Arabië lijkt een formaliteit en pas op 25 juni is Rusland de tegenstander. Uruguay kan die wedstrijd ingaan met 6 punten, waarmee de volgende ronde praktisch zeker is. Het is zaak dat de ploeg niet overmoedig raakt en tegen Egypte een goede wedstrijd neerzet. Een goede groepsfase kan het vertrouwen van de spelers sterken voor de rest van het toernooi en dat lijkt nodig: Spanje of Portugal wordt naar alle waarschijnlijk de tegenstander in de eerste knock-outwedstrijd.

Belangrijke spelers van Uruguay

Twee namen springen eruit als het gaat om Uruguay: Luis Suarez en Edinson Cavani. De twee aanvallers stonden deze kwalificatie aan de basis van vrijwel ieder belangrijk doelpunt. In maart 2016 bewees het duo haar waarde voor de ploeg, in de kwalificatiewedstrijd tegen Peru. Thuis won Uruguay met 1-0, na een mooi opgezette aanval, waardoor het team de belangrijke drie punten mocht bijschrijven. De kracht van Uruguay ligt in het aanvallende spel, maar dat wil niet zeggen dat de verdedigingslinie te wensen overlaat. Het team heeft een aantal sterkhouders achterin: Maxi Pereira, Diego Godin en Gastón Silva gaan gegarandeerd punten pakken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER