Het WK 2018, dat op 14 juni van start gaat, zal zoals inmiddels bekend mag zijn in Rusland worden gehouden. De organisatie van het WK wilde in eerste instantie zestien stadions in dertien speelsteden gaan gebruiken. Om uiteenlopende redenen is dit uiteindelijk gereduceerd tot twaalf stadions in elf verschillende steden. In dit artikel bespreken we kort de speelsteden en stadions. We behandelen daarna wat voor effect het schema van de speelsteden eventueel kan hebben op de deelnemende landen.

De speelsteden

De speelsteden voor het WK 2018 zijn de volgende:

 • Moskou
 • Sint-Petersburg
 • Nizhny Novgorod
 • Kaliningrad
 • Jekaterinenburg
 • Saransk
 • Kazan
 • Rostov aan de Don
 • Sotsji
 • Volgograd
 • Samara

Bij het kiezen van de speelsteden is er door de organisatie voor gekozen om de diversiteit van Rusland te tonen. Dit echter zonder steden aan te doen die ver buiten het Europese gedeelte van Rusland liggen. De reden hiervoor zijn de gigantische afstanden die er in het land anders gemaakt moeten worden en natuurlijk ook vanwege het tijdsverschil. De huidige speelsteden bevinden zich voornamelijk in de tijdzonde GMT +3/+4 (Nederland is GMT+1). De uitzondering hierop is met name Jekaterinenburg. Deze stad ligt op maar liefst 1420 kilometer ten oosten van Moskou en zit in de GMT +6 tijdzone. Het weer zou in alle speelsteden grofweg hetzelfde moeten zijn. Het landklimaat zorgt normaliter overal voor temperaturen rond de 20 graden. Of dit een effect gaat hebben valt echter niet te voorspellen.

De stadions

De enige stad waar twee stadions worden gebruikt is de hoofdstad Moskou. De meeste wedstrijden, waaronder de finale, worden in het Luzhniki-stadion afgewerkt. Dit is tevens de grootste van alle stadions met een maximale capaciteit van 81.000. Het kleinste stadion is die in Kaliningrad. Hier passen maximaal 35.212 toeschouwers in. In het speelschema is rekening gehouden met de reistijd tussen de stadions. De stadions mogen namelijk maximaal 150 kilometer van een vliegveld liggen en deze vliegvelden moeten binnen twee uur te bereiken zijn.

Daarnaast zijn er strenge eisen omtrent de accommodaties en dergelijke, om te zorgen dat alle teams zo comfortabel mogelijk kunnen reizen en verblijven in de diverse steden. De stadions zijn allemaal gloednieuw of recentelijk gerenoveerd. Van de ruim elf miljard euro die organisatie tot nu toe heeft gekost is een groot gedeelte naar de aanbouw van nieuwe stadions gegaan. Op dit gebied zou dus alles tiptop in orde moeten zijn het aankomende WK.

Nadelen en voordelen voor de deelnemende landen

Alle 32 landen hebben tijdens het WK een ‘basiskamp’ aangewezen gekregen. Op deze plek verblijft het team wanneer ze geen wedstrijd hebben. Er zijn uiteraard luxe hotels en genoeg trainingsfaciliteiten op deze locaties. Het is nu nog lastig in te schatten wat voor effect welk basiskamp precies kan hebben op de prestaties van een team. Veruit de meeste teams bevinden zich in de buurt van Moskou en Sint-Petersburg en daarmee op een behoorlijke afstand van veel speelsteden. Verder in het toernooi concentreert het WK zich echter steeds meer op Moskou en Sint-Petersburg. De speelsteden die hier het verst vanaf liggen vallen na de groepsfase al af als locaties. De halve finales en (troost-)finale zijn allemaal in Moskou en Sint-Petersburg.

Feit blijft dat tijdens het aankomende WK alle landen ver zullen moeten reizen. Rusland is zo gigantisch groot dat dit onvermijdelijk is. Aangezien alle teams vanaf hun basiskamp moeten vliegen naar minimaal twee van hun duels in de groepsfase, zit hier weinig onderling verschil in. Eenmaal in het vliegtuig maakt het niet al te veel uit of ze drie of vier uur onderweg zijn. Er is echter veel aan gedaan om dit zo goed mogelijk te plannen en te zorgen dat de transfers van en naar de vliegvelden zo snel mogelijk verlopen. Het zou voor alle teams dus ongeveer gelijkwaardig moeten zijn en niet het verschil gaan maken tussen een goed of een slecht toernooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER