Na het bespreken van onder andere de topfavorieten om het WK te winnen en de mogelijke topscorers, is het natuurlijk ook leuk om te kijken voor welke teams juist de laagste verwachtingen gelden. Dat er altijd landen meedoen die achteraf helemaal niks te zoeken hadden op het WK, is voor veel mensen juist één van de charmes van het toernooi. Ook dit jaar lijkt het erop dat meerdere teams puntloos en een illusie armer naar huis zullen keren. Wanneer ze echter wel ver komen, zal de verrassing des te groter zijn. In dit artikel bespreken we enkele landen die op papier de minste kans hebben om het WK 2018 te winnen.

Saudi Arabië

Het team met de laagste klassering van alle deelnemers aan het WK 2018 is Saudi Arabië. De golfstaat stond ten tijde van de loting op de 67e plek. Dit is onder landen als Kaapverdië, Mali en Jamaica. Met name door het relatief lage niveau van de andere landen die onder de voetbalbond AFC vallen, wist Saudi Arabië zich onder leiding van Bert van Marwijk te plaatsen. Het land was er in 2006 voor het laatst bij en wist in totaal van de dertien gespeelde wedstrijden op de vier WK’s waaraan ze deelnamen, maar twee stuks te winnen. In Groep A met ook Egypte, Uruguay en Rusland lijkt Saudi Arabië kansloos. Mochten ze doorgaan dan is Portugal of Spanje de verwachte tegenstander in de achtste finales. Dat zal zeker geen succes worden voor de Arabieren.

Panama

Panama doet voor het eerst mee aan een WK en is op IJsland na het land met de minste inwoners dat zich heeft weten te plaatsen. Hoewel het Midden-Amerikaanse land het tijdens de kwalificatie prima deed en landen als Amerika en Honduras onder zich wisten te houden, is de kans zeer klein dat ze ver komen op het aankomende WK. In hun groep zitten namelijk ook België en Engeland. Deze beide outsiders voor de titel zullen niet schrikken van de spelers van Panama. De selectieleden spelen namelijk voornamelijk bij clubs op het tweede of derde niveau, of in landen zonder een sterke nationale competitie.

Tunesië

Tunesië is er op het WK 2018 voor de vijfde keer bij. Nog nooit kwam het Afrikaanse land verder dan de groepsfase, en van de in totaal twaalf gespeelde wedstrijden op alle WK’s wonnen ze er maar één. Tunesië scoorde bovendien maar acht keer en kreeg er zeventien tegen. Hoewel dit niet alles zegt, zit ook Tunesië in de groep met Engeland en België en zijn dus ook zij vrijwel kansloos om door te gaan naar de achtste finales. Het ontbreken van sterspelers zal ze bovendien gaan opbreken wanneer ze onverhoopt wel een ronde verder komen.

Iran

Ook Iran is er voor de vijfde keer bij het aankomende WK. Net als Tunesië wonnen ook zij maar één van de voorgaande twaalf wedstrijden op de eindronde van het WK. Vier jaar terug werden ze kansloos laatste in hun groep en het lijkt er niet op dat ze in de tussenliggende jaren ontzettend veel beter zijn geworden. Bovendien is de groep met Portugal en Spanje bijzonder lastig en is ook de andere tegenstander, Marokko, van een ander kaliber dan Iran. Helaas voor Ghoochannejhad en Jahanbakhsh lijkt het erop dat er snel een einde zal komen aan hun toernooi.

Australië

Veel voetballiefhebbers hebben wellicht nog positieve associaties met Australië. Dit is natuurlijk omdat de Socceroos bijvoorbeeld bij het WK van 2006 een leuk elftal hadden met meerdere spelers die in de Eredivisie uitkwamen. Australië is echter behoorlijk afgezakt in de tussenliggende jaren. Het is natuurlijk leuk dat Bert van Marwijk als coach bij het team is gehaald. Echter, wanneer je beste spelers op het tweede of derde niveau in Engeland spelen en de 38- jarige (!!) en clubloze Tim Cahill maar weer van stal moet worden gehaald om te hopen dat iemand doelpunten kan maken, heb je weinig tot geen kans om goede resultaten te behalen op het WK van 2018.

LAAT EEN REACTIE ACHTER