Hoewel Nederland niet van de partij is op het WK 2018, is het uiteraard alsnog bijzonder om één of meerdere wedstrijden te bezoeken. Het bijwonen van het WK is door de afstand vanaf Nederland niet bijzonder goedkoop, maar veel zaken zijn wel uitstekend geregeld. Hierdoor hoeft het WK bezoeken geen vermogen te kosten. In dit artikel vertellen we je meer over het hoe en wat als je naar het WK in Rusland wilt.

Wanneer en waar is bijwonen WK 2018 mogelijk?

Het aankomende wereldkampioenschap voetbal begint op 14 juni en de finale staat 15 juli op het wk speelprogramma. Bijzonder is dat de speelsteden door heel Rusland liggen en er hierdoor in meerdere tijdzones wedstrijden zijn. Er zijn in totaal elf speelsteden en in de hoofdstad Moskou worden twee verschillende stadions gebruikt. Vanaf Nederland is het stadion in Jekaterinenburg het verst: met de auto is dit ongeveer 4.200 kilometer vanaf Utrecht. Kaliningrad is met 1.318 kilometer één van de weinige speelsteden waar het bijwonen van het WK 2018 mogelijk is zonder vele uren te hoeven vliegen.

Kaartjes kopen voor het WK

De prijs van toegangskaartjes varieert nogal en hangt onder andere af van de plek in het stadion en de fase van de wedstrijd. De groepsduels zijn het goedkoopst en de finale is uiteraard het duurst. Een duel in de groepsfase bijwonen op het WK 2018 kan vanaf 105 dollar, terwijl de duurste kaartjes voor de finale meer dan 1.000 dollar zijn. Daartussenin zijn veel verschillende soorten kaartjes verkrijgbaar.

Hoeveel ben ik kwijt aan vliegtickets en verblijf?

De prijs van een vliegticket hangt uiteraard af van de speelstad waar je naartoe wilt en hoe ver deze van Nederland ligt. Bovendien zullen er meer vluchten naar een stad als Moskou gaan dan naar bijvoorbeeld Samara. De prijs voor een vliegticket start met goed zoeken rond de 200 tot 300 euro en kan snel oplopen tot 600 euro of meer. Hetzelfde gaat op voor het verblijf. Een hostel boeken kan al vanaf twintig euro per nacht in sommige steden. Terwijl onder andere Moskou en Sint Petersburg erg prijzige hotels hebben die honderden euro’s per nacht vragen.

Kosten voor visa, reizen in Rusland

Gunstig is dat het bijwonen van het WK in Rusland zonder visum, à 65 euro, mogelijk is. Hier is een speciale wet voor aangenomen. Mensen met een geldig voetbalticket krijgen een Fan-ID en hiermee kunnen ze het land in komen. Bovendien zijn er gratis treinkaartjes voor mensen met een voetbalticket om te reizen tussen de speelsteden. Dit is een extra service van de Russische overheid. Hierdoor hoeft het bijwonen van het WK 2018 al met al geen vermogen te kosten voor wie goed op zoek gaat naar betaalbare vliegtickets en een voordelig onderdak in Rusland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER