Het WK 2018 is het podium van ’s werelds beste voetballers. Het publiek in Rusland kan genieten van de grote namen, waaronder Lionel Messi, Kevin de Bruyne, Luis Suarez, Mohammed Salah en Christian Eriksen. Creatieve doelpuntenmakers zijn echter niet alles. Er is een groep spelers die vaak wordt vergeten, terwijl hun optreden cruciaal is voor het scoreverloop: de keepers. Dat is opvallend, omdat een goede doelman het verschil kan maken tussen een verloren wedstrijd en een plek in de volgende ronde. Wie zijn de beste keepers van dit WK?

Thibaut Courtois

Onze zuiderburen beschikken niet alleen over een uitstekend middenveld, maar zijn ook achterin goed bezet. De 26-jarige Thibaut Courtois wordt gezien als één van de beste keepers ter wereld en staat al sinds 2011 onder de lat voor de Rode Duivels. Sinds de WK-kwalificatie van 2014 is hij de onbetwiste nummer 1. In clubverband speelt Courtois voor Chelsea. Afgelopen seizoen hield hij in 35 wedstrijden 15 keer de nul. Hij verrichte 76 reddingen en kreeg 34 doelpunten tegen. Opmerkelijk is dat de doelman niet één eigen doelpunt maakte. Wanneer Courtois een goed WK speelt, is de kans groot dat hij ook de komende WK’s het Belgische doel verdedigt.

David de Gea

David de Gea staat deze zomer bij Spanje tussen de palen. De 27-jarige doelman van Manchester United kreeg in de competitie in 37 duels slechts 28 doelpunten tegen. Hij hield in 18 wedstrijden zijn doel schoon, wat hem de ‘Golden Glove’ van de Premier League opleverde. Hij was de doelman die het vaakst de nul hield. De Gea kreeg vorig seizoen geen enkele kaart en maakte geen overtredingen. Het aantal onnodige fouten? Zero. De doelman heeft slechts één zwakke plek: penalty’s. In zijn carrière wist hij 11 strafschoppen te stoppen, terwijl hij 31 keer moest vissen. Dat kan in de latere rondes van het WK problemen opleveren. De Spanjaard heeft het afgelopen jaar een indrukwekkende reeks neergezet. Kan hij op het WK zijn niveau halen?

Manuel Neuer en Ter Stegen

De Duitse bondscoach Joachim Löw moet een lastige keuze maken. Twee van de beste keepers ter wereld behoren tot de Duitse selectie: Manuel Neuer en Marc-André ter Stegen. Ter Stegen is de eerste keeper van FC Barcelona en heeft een uitstekend seizoen gedraaid. Hij speelde 37 wedstrijden in LaLiga en werd daarin 28 keer gepasseerd. Hij hield maar liefst 19 wedstrijden de nul en verrichtte 98 reddingen. Waarom is de positie van Ter Stegen dan onzeker? Dat heeft te maken met zijn concurrent: Manuel Neuer. Neuer wordt gezien als de beste doelman ter wereld, maar stond vrijwel het hele seizoen aan de kant met een voetblessure. Hij maakte op 2 juni zijn rentree bij de Duitsers, In de uitzwaaiwedstrijd tegen Oostenrijk. Daarin was Neuer direct belangrijk, met een aantal indrukwekkende reddingen. Hij kon echter niet voorkomen dat Duitsland de wedstrijd met 2-1 verloor. Wie krijgt deze zomer de voorkeur van de bondscoach?

Hugo Lloris

De Franse doelman Hugo Lloris was afgelopen seizoen niet onomstreden. De 31-jarige veteraan van Tottenham Hotspur kreeg in 38 competitiewedstrijden 36 doelpunten tegen. Dat valt nog te overzien, maar Lloris was een aantal keer mede verantwoordelijk voor die tegentreffers. Maar liefst 5 keer maakte hij een onnodige fout waaruit de tegenstander kon scoren. Toch krijgt de doelman het vertrouwen van bondscoach Didier Deschamps. Lloris hield vorig seizoen namelijk ook 15 keer de nul en pakte met 86 reddingen wel degelijk punten voor zijn ploeg. Kan hij met een goed WK zijn reputatie weer uit het slop halen?

Keylor Navas

De vreemde eend in de bijt is Keylor Navas, de doelman van Costa Rica. Navas is in het nadeel in vergelijking met de anderen. Waar Courtois, de Gea, Neuer, Ter Stegen en Lloris voor toplanden spelen, heeft Navas die luxe niet. Dat maakt zijn inbreng op het veld des te belangrijker. Op het WK 2014 loodste hij Costa Rica naar de kwartfinale. Daarin was Nederland na strafschoppen te sterk. Ook in het clubvoetbal heeft de 31-jarige Costa Ricaan zijn sporen verdiend. Navas is al jaren de eerste doelman van Real Madrid. Afgelopen maand won hij met ‘Los Blancos’ opnieuw de Champions League. Hij had een belangrijk aandeel in die overwinning: 19 reddingen en twee ‘clean sheets’. Navas reist dus vol zelfvertrouwen af naar Rusland.

Je bent nu op de hoogte van de beste keepers van dit toernooi. Wie bewijst dit WK zijn waarde voor de nationale ploeg?

LAAT EEN REACTIE ACHTER