Het had zo mooi kunnen zijn: voor het eerst in jaren weer drie Nederlandse clubs in de Europa League. Het eindigde donderdagavond echter in een deceptie. Zowel Ajax als FC Utrecht wisten niet te winnen in hun play-off duels. Voor Utrecht is het geen schande, want het sterker geachte Zenit Sint-Petersburg heeft miljoenen meer te besteden. Voor Ajax is het een drama dat het niet voorbij Rosenborg kon komen. In dit artikel lees je meer over beide duels.

Ajax gaat in de slotminuten ten onder

Na eerder thuis al met 0-1 te hebben verloren ging Ajax ook in de uitwedstrijd tegen Rosenborg BK pijnlijk onderuit. Dankzij het eerste verlies moest Ajax met minimaal één goal verschil winnen. Op papier een haalbare uitslag en ook een stand die halverwege de tweede helft op het bord stond. Daarna ging het echter helemaal mis voor de Amsterdammers. De wissel van Kasper Dolberg voor Deyovaisio Zeefuik pakte verkeerd uit en Ajax kwam er hierna niet meer aan te pas.

Het begin van het duel was eveneens zwak. De bekende spits Niklas Bendtner van Rosenborg BK werd in stelling gebracht en kon zo de 1-0 aantekenen. Dit was eveneens de ruststand. Daarna pakte Ajax de handschoen op en dankzij knappe goals van Amin Younes en Lasse Schöne werd de stand omgebogen naar 1-2. Met deze stand zou Ajax doorgaan. Het liep echter anders. Twee goals van Samuel Adegbenro zorgden voor een 3-2 eindstand en zodoende wist Ajax zich voor het eerst in 25 jaar niet te plaatsen voor Europees voetbal.

FC Utrecht moet in verlenging buigen voor taaie Russen

Dat het thuisduel tussen FC Utrecht en Zenit Sint-Petersburg 1-0 werd voor de Utrechters was zeer onverwachts. De miljoenenclub uit Rusland heeft namelijk louter topspelers in de selectie en zit qua budget op een heel ander niveau dan Utrecht. Toch was het niet een onverdiende overwinning, want Utrecht speelde met het mes tussen de tanden en creëerde veel kansen. Voor 50.000 Russische fans in Sint-Petersburg leek FC Utrecht minder op zijn gemak.

Al na 9 minuten wist Zenit namelijk de stand weer gelijk te trekken door de 1-0 te maken. De Russische international Aleksandr Kokorin scoorde eenvoudig nadat de scheidsrechter goed de voordeelregel toepaste. In de rest van het duel werd niet meer gescoord, maar was FC Utrecht wel duidelijk de onderliggende partij. In de daaropvolgende verlenging kwam Utrecht eveneens niet in de buurt van de Russische goal. Kokorin kon vervolgens knap zijn tweede van de avond maken. Hiermee eindigt het avontuur van FC Utrecht in Europa toch op een licht teleurstellende manier.

Vitesse enige Nederlandse club in Europa League

Vitesse gaat dit jaar als enige club uit ons land spelen in de Europa League. Het is een nieuwe klap voor het Nederlandse voetbal na de slechte prestaties van het nationale team. Met maar twee clubs die Europees voetbal spelen zal Nederland vast en zeker nog meer gaan zakken op de coëfficiëntenlijst. Hierdoor is het goed mogelijk dat er de komende jaren minder tickets zijn voor Nederlandse clubs om in Europese toernooien te gaan spelen. Hopelijk kunnen Vitesse in de Europa League en landskampioen Feyenoord in de Champions League ons verbazen en mooie resultaten neerzetten.

LEAVE A REPLY